Om du väljer svensk ekologisk ost bidrar du till att öka artrikedomen av bin och andra pollinatörer samt blommor och växter i vårt landskap, skriver debattörerna.
Om du väljer svensk ekologisk ost bidrar du till att öka artrikedomen av bin och andra pollinatörer samt blommor och växter i vårt landskap, skriver debattörerna. Bild: Mia Höglund

Byt till eko på mackan

Om du väljer svensk ekologisk ost bidrar du till att öka artrikedomen av bin och andra pollinatörer samt blommor och växter i vårt landskap.

ANNONS
|

Är ost ditt favoritpålägg på mackan? Då är du inte ensam! Faktum är att vi i Sverige är riktiga storätare när det kommer till hårdost – varje person äter i snitt 13 kilo om året. Om du väljer svensk ekologisk ost bidrar du till att öka artrikedomen av bin och andra pollinatörer samt blommor och växter i vårt landskap. Att ekogårdar är bättre för artrikedomen beror på att de inte använder naturfrämmande bekämpningsmedel. Att välja ekologisk ost bidrar dessutom till att fler djur får komma ut på bete under längre perioder och att användningen av klimatskadlig konstgödsel minskar. Biologisk mångfald är avgörande för att vår matproduktion ska fortsätta fungera och gör oss bättre rustade att möta klimatförändringarna.

ANNONS

Variera gärna med växtbaserade pålägg som exempelvis grönsaker, nötter och röror av baljväxter på mackan. Men när du väl äter ost – välj ekologisk, så bidrar du till ökad artrikedom.

Styrelsen Lerums Naturskyddsförening

LÄS MER:Skogsgallring i populärt friluftsområde väcker kritik

LÄS MER:Fiskevårdarnas larm – svarta röret i Lerum dödar öringen

ANNONS