Fiskevårdarnas larm – svarta röret i Lerum dödar öringen

Öringen är hotad, larmar Aspen-Säveåns fiskevårdsområde. Redan nu har fisken börjat vandra uppåt från västkusten till gynnsamma Alebäcken i Lerum – men där möts den av ett plötsligt stopp.
Nu riktas blytung kritik mot Lerums kommun för att bäcken har stängts av mitt under vandringen.
– Vi borde ha blivit tillfrågade, säger Ove Nilsson i föreningen.

ANNONS
|

Det ser mycket mörkt ut för öringbeståndet i Lerum, det menar Stefan Larsson vid Aspen-Säveåns fiskevårdsområde och Naturskyddsföreningen.

Efter sommarens torka är öringarna historiskt få till antalet.

– Det har aldrig varit så här låg täthet som det är det här året, säger Stefan Larsson.

Han visar upp en mobilapp med koppling till en fiskräknare i laxtrappan i Jonsered. Där kan han se att öringen redan under slutet av augusti har börjat vandra upp i Säveån.

På mobilskärmen syns de röda gestaltningarna av fiskar som har simmat förbi mätinstrumentet under vattnet.

Fick ingen fråga från Lerums kommun

Öringens vandringsrutt går hela vägen från skärgården i Göteborg, ner i Säveån, därefter in i Aspen och sedan upp i Alebäcken i Lerum där många fiskar sedan leker och lägger sin rom.

ANNONS

– Alebäcken är väldigt betydelsefull, den är väldigt rik på havsöring, det är en bra reproduktionsbäck. Den är väldigt viktig för havsöringen som lever i Göteborgs skärgård, säger Ove Nilsson, kassör i Aspen-Säveåns fiskevårdsområde.

Föreningen är kritiska till kommunens renovering av kulverten vid Aspedalens station, som LT berättade om förra månaden. Renoveringen innebär att vägen till Alebäcken stängs av helt för öringen.

– Vi borde ha blivit tillfrågade, säger Ove Nilsson.

Det svarta röret sträcker sig från den ena sidan motorvägen till den andra och kopplas sedan ihop med en kopparfärgad portal över rondellen vid ST1-macken. Röret leder om hela Alebäcken medan mätningar görs i den gamla kulverten.

Har fått tillstånd av länsstyrelsen

Nästa år ska Alebäcken ledas om på samma sätt igen, medan det nya röret sätts på plats inuti kulverten.

Men att ingripa i Alebäcken är inget som ska göras lättvindigt, menar fiskevårdarna.

– Alebäcken förser en stor del av Västkusten med havsöringsbeståndet, säger Stefan Sahlsten, sekreterare i fiskevårdsföreningen.

Öringen leker i Alebäcken under hösten och lägger sin rom där, under grus. Romen kläcks under våren och fisken tillbringar sedan två år i Alebäcken innan den vandrar ut till havet i Göteborg.

– Där lever de i två-tre år innan de vandrar tillbaka till bäcken igen, säger Ove Nilsson.

Sofie Ekdahl, projektledare vid Lerums kommun, berättade förra månaden att kommunen har fått tillstånd av länsstyrelsen att ingripa i Alebäcken – men bara under en begränsad tid medan fisken inte vandrar eller leker.

Flera faktorer hotar öringen

De tre männen från Aspen-Säveåns fiskevårdsområde menar att länsstyrelsen har fattat ett dåligt beslut, som är skadligt för öringen. LT har begärt ut beslutet och söker länsstyrelsen.

Om kommunen hade frågat er om råd innan de ingrep i Alebäcken, vad hade ni sagt till dem?

– Att de skulle passat på under sommaren medan vattennivån är så låg, svarar Ove Nilsson.

De tre männen menar samstämmigt att det är flera faktorer som sammanlagt redan motverkar öringen. En faktor är just somrarnas låga vattennivåer i Alebäcken – något som hänger samman med att kommunen tar dricksvatten från Stamsjön (för mycket enligt fiskevårdarna).

Att stänga av Alebäcken under fiskvandringen blir vanskligt i sammanhanget, menar de.

Sofie Ekdahl bemöter kritiken via ett mejl till LT:

”Länsstyrelsens tillstånd är det kommunen har att gå på. När fiskevårdsföreningen och naturvårdsföreningen uttryckte sin oro för fisken kontaktade Lerums kommun Göteborgs sportfiskeförening som kom till bäcken och undersökte om det stod någon fisk som väntade på att vandra uppåt i bäcken men stoppades av omledningen. Ingen vandringsfisk upptäcktes vid tillfället”, skriver Sofie Ekdahl.

Lerums kommun beklagar brist på expertdialog

Sedan onsdagen förra veckan är arbetet avslutat på platsen och Alebäcken rinner nu genom kulverten som vanligt, och inte längre genom rören, meddelar Sofie Ekdahl vidare. Totalt leddes bäcken om i sex dagar.

"Rören står kvar men nu enbart i väntan på att monteras ner”, skriver Sofie Ekdahl.

Så fortsätter hon:

”Vi kan enbart beklaga att Aspen-Säveåns fiskevårdsområde inte blivit kontaktade innan, nu har vi med oss den erfarenheten och kan göra det bättre nästa gång. Arbetena kunde inte utföras tidigare i sommar då det var lägre vattenstånd då maskiner, personal och material behöver bokas upp långt i förväg.”

Efter intervjun återkopplar Stefan Larsson och berättar att Sofie Ekdahl har bjudit in Aspen-Säveåns fiskevårdsområde för att inspektera kulverten.

– Hon är jättebra Sofie Ekdahl, tänk om det fanns fler sådana på kommunen. Hon sa att hon ska dit med konsulten på måndag, och att jag gärna får komma dit då och komma med synpunkter. Så då ska vi dit och titta i vadstövlar, säger Stefan Larsson.

Han vidhåller att kommunens renovering hade kunnat ske bättre om Lerums kommun på förväg hade fört en dialog med fiskevårdarna.

– Längst in i kulverten där de har varit, där är det en stigning på 30 grader upp till nästa kulvert som fiskarna har svårt att ta sig upp. Där har jag, för sju-åtta år sedan, byggt en ålledare som de nu har rivit. Och en från sportfiskarna Göteborg har lagt stenar där och dem har de också rivit bort helt. Så de har inte haft någon kunskap om detta alls. Så det hade ju blivit bättre om det hade blivit en dialog, konstaterar han.

LÄS MER:Ungdomar från Lerums BK spelar för Göteborg i tv-pucken

LÄS MER:Johanna och Felicia berättar om när Felicias livslust försvann – och hur det vände

LÄS MER:Boende överklagade ny förskola i Bråta – får avslag

ANNONS