Boende överklagade ny förskola i Bråta – får avslag

Närmare 20 personer överklagade i somras bygglovet av en ny förskola i Bråta på grund av trafiksituationen. Nyligen avslog Länsstyrelsen deras klagan. Nu planerar de boende att överklaga igen – och bjuda in kommunen till platsen.

ANNONS
|

Som Lerums Tidning tidigare berättat, ska Bråtastugans förskola stänga senast 2025, och ersättas av en tillfällig förskola vid Tånvägen. Ett tiotal hushåll överklagade det utfärdade bygglovet i början av sommaren, då de anser att den nya förskolan kommer att göra trafiksituationen på smala vägen ohållbar.

– Att lägga till 80 resor morgon och kväll är hål i huvudet, sa trebarnspappan Robin Gotin till LT i juli.

De närboende har även påpekat att förskolan strider mot detaljplanen, som anger att marken är avsedd för natur och parkering.

Ifrågasätter trafikutredningen

Nu har Länsstyrelsen behandlat grannarnas överklagan – och avslagit den. Myndigheten skriver bland annat i sitt beslut att även om förskolan är planstridig, så finns det möjligheter för Lerums miljö- och byggnadsnämnd ”att temporärt godta planstridiga åtgärder för att utnyttja marken på ett meningsfullt sätt”.

ANNONS

Länsstyrelsen instämmer i att trafikmängden och utrymmet på lokalvägen kommer att påverkas, men skriver att ”påverkan kan inte förväntas bli så betydande att det finns skäl för att upphäva det tidsbegränsade bygglovet”.

Mats Norling, en av de klagande, är inte överraskad av beslutet. Trafikutredningen som Lerums kommun bifogat är undermålig, menar han, och beskriver inte existerande och potentiella trafikproblem:

– Vi tycker att den är helt missvisande.

Bjuder in Lerums kommun

Genom en gemensam insändare, som skickats till flera instanser i Lerums kommun, vill Mats och hans grannar nu bjuda in kommunen till en dialog, helst på plats på Tånvägen.

– Vi vill att de ska titta på det som vi upplever som oroväckande, det vill säga trafiksituationen på Tånvägen. Kan vi på plats titta på detta, och hur vi ser på det, kanske kommunen kan se det också.

Han fortsätter:

– Men vi är oroliga för att kommunen inte kommer att vilja ha någon dialog, utan att de har bestämt sig för att trafikutredningen är det enda underlag de behöver.

Vidare planerar Mats Norling och flera andra boende att överklaga Länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen.

– Vi ser det som det enda möjligheten för oss att få till en förändring. Vi vill hellre ha en dialog, men vi känner inte att kommunen riktigt har bjudit in till detta.

LÄS MER:Massiv kritik mot planerad förskola: ”Mer trafik är vansinne”

LÄS MER:Paviljonger ersätter förskola – grannarna överklagar

LÄS MER:Förskolan i Lilla Bråta behövs

ANNONS