Replik: Kuzmanovic vill begränsa elevers valfrihet

Sorgligt att somliga politiker, av ideologiska skäl, gör allt för att sätta käppar i hjulen för bra friskolor, skriver Aaron Israelson, näringspolitiskt ansvarig, Friskolornas riksförbund.

ANNONS
|

Svar till ”Stoppa etablering av privat skola i Stenkullen”.

Katarina Kuzmanovic (MP) skriver i en insändare hur Miljöpartiet motsätter sig etableringen av en fristående skola i Lerum. Kuzmanovic beskriver motståndet närmast triumferande. Som att det vore en välgärning att begränsa föräldrars och elevers valfrihet. Hon skriver att i de kommuner där Internationella Engelska Skolan (IES) etablerat sig har den kommunala skolpengen tagit stryk. I själva verket har Friskolornas riksförbund i rapporten ”Är friskolorna överkompenserade?” klart och tydligt visat att kommunala skolor i genomsnitt får minst 11 000 kronor mer per elev och år. Friskolornas elever missgynnas systematiskt.

Ändå håller friskolor generellt högre kvalitet. Till exempel har IES, som Kuzmanovic, ondgör sig över, högre förädlingsvärde än genomsnittet. Det innebär att skolornas bidrag till elevernas kunskapsutveckling är större än kommunala skolors.

ANNONS

Det är alltså inte så konstigt att så många ställer sig i kö till friskolor. Utmaningen är att fler elever ska kunna välja bra skolor. Därför är det så viktigt att bra friskolor är lönsamma och därmed kan etablera sig på fler orter. Och därför är det sorgligt att somliga politiker, av ideologiska skäl, gör allt för att sätta käppar i hjulen för dem. Det drabbar i slutändan eleverna i den kommun dessa politiker är valda för att värna och utveckla.

Aaron Israelson, näringspolitiskt ansvarig, Friskolornas riksförbund

LÄS MER:Oklart vem som ska driva planerad skola i Stenkullen

LÄS MER:Insändare: Stoppa etablering av privat skola i Stenkullen

ANNONS