Oklart vem som ska driva planerad skola i Stenkullen

Ett nytt detaljplaneförslag för Hede i Stenkullen är nu ute på samråd. I planen finns en ny grundskola – med hela 600 platser. Vem som ska driva skolan är dock oklart – men Internationella Engelska skolan har tidigare visat intresse.

ANNONS

Över 300 bostäder, en ny förskola och en ny grundskola möjliggörs i det nya planförslaget som Lerums kommun tagit fram. Om planen antas, är tanken att grundskolan ska byggas av fastighetskoncernen Skanska.

När de sökte planbesked för två år sedan, uppgavs friskolekoncernen Internationella Engelska Skolan (IES) vara intresserade av att driva den tilltänkta skolan.

Om de fortfarande planerar att etablera sig i kommunen, vill IES dock varken bekräfta eller dementera i dagsläget.

”Vi är alltid för en öppen dialog med kommuner som ser ett behov av våra skolor. I Lerum finns det en nyfikenhet på IES men några närmare planer eller beslut än så, är det inte idag,” skriver skolans public affairs-chef Linda Öholm i ett mejl.

ANNONS

Inga beslut om kommunal regi

Lerums kommun har inte heller fattat något beslut om att driva den planlagda skolan. Det finns dock ett stort behov av skolplatser, konstaterar kommunalråd Viktor Lundblad (M).

– Vi är i behov av 1 400 nya skolplatser. Så att skolor behöver vi, oavsett om de är fria eller kommunal.

En eventuell IES-etablering har majoriteten inga synpunkter på i dagsläget, enligt Viktor Lundblad.

– Överenskommelsen tillsammans med Socialdemokraterna är att vi ska ta fram en policy för friskoleetableringar så att det är tydligt vad tydligt vad Lerums kommun tycker. Just nu är Lerums kommun ställning helt enkelt neutral.

Han fortsätter:

– Sedan har vi ingen makt egentligen att avgöra huruvida friskolor ska få etablera sig eller inte. Det är ju fri etableringsrätt i Sverige. Det är ju Skolinspektionen som avgör det.

Men som kommun kan ni ju lämna in synpunkter på en eventuell etablering till Skolinspektionen?

– Eftersom friskolor har lite andra förutsättningar än vad vi har, kan en etablering innebära att kommunala lokaler tas i anspråk. Det finns exempelvis inget krav på att de ska bygga idrottshallar, och inte heller en bamba. Det får vi titta på om det skulle bli Engelska skolan, för det kommer ju att påverka vår kalkyl. Och det kommer vi då naturligtvis att svara Skolinspektionen.

Vänsterpartiet motsätter sig

Klart är dock att Lerums kommun inte kommer att bidra ekonomiskt om en friskola vill etablera sig.

– Kommunen kommer inte gå in och öka någon lokalkostnadsersättning, eller skapa något etableringsbidrag. Utan om man vill etablera sig i Lerums kommun så får man göra det, tack vare den lagstiftning som finns, säger Viktor Lundblad.

Ett parti som öppet motsatt sig en eventuell IES-etablering i kommunen sedan det först kom på tal, är Vänsterpartiet. Alla skolor bör drivas i kommunal regi, menar oppositionsråd Anette Holgersson (V).

– Vi har inget emot intresseorganisationer som Montessoriskolan, men vi tycker inte att man ska kunna plocka ut vinster ur kommunal verksamhet. Det har plockats ut ofantligt mycket pengar från friskolor, och då kommer inte skolpengen eleverna till gagn, säger hon.

LÄS MER:Stenkullen kan få ny skola och nytt bostadsområde

LÄS MER:Nya ägaren till mataffären i Stenkullen tror på orten

LÄS MER:Den politiska majoriteten satsar stort på skolan

ANNONS