Bosse från Floda – en prisad skogsman

Bosse Andreasson har prisats med Skogsskölden för sitt långvariga engagemang och sin stora kunskap om skogen.
– Skogen finns i själ och hjärta hos en skogsman, förklarar han.

ANNONS

Flodabon Bosse Andreasson, 69 år, har arbetat i skogen sedan han var tolv år.

– Jag började följa med min pappa, Elmer Andreasson. Han lärde mig mycket, som han i sin tur hade lärt sig av andra skogvaktare, förklarar Bosse.

Han berättar om olika visdomsord som han fått med sig längs vägen, som ”du ska alltid vara rädd om och värna minoriteter i skogen” och ”den som sköter skogen efter dagens skogskonjunktur sköter den dåligt”.

Sjöman och skogsman

Sedan barndomen har han jobbat och vistats i skogen så mycket som möjligt.

Vad är det som är så speciellt med skogen?

– Om du tänker dig någon som har varit mycket på sjön i hela sitt liv så kan den personen inte sluta vara på sjön, det är något som bara finns i den personen. Samma sak är det med oss som tycker om att vara i skogen, vi mår inte bra om vi inte får vara där. Skogen finns i min själ och mitt hjärta, svarar Bosse.

ANNONS

Vilket är ditt favoritträd?

– Jag har ingen favorit. Men en ek som har fått växa ut är skogens konung. Man brukar säga att en ek växer 300 år, lever i 300 år och förmultnar och försvinner i 300 år. Sedan är det fint att se ung tallskog växa upp. Och björken är ett underbart träd som har sin givna plats. Björken är granens moder, gran trivs där det finns inslag av björk, svarar skogsmannen.

Bosse är också känd för många kommunbor för att han genom åren har sålt många julgranar i julgransförsäljningen på Råbo skola i Floda.

Är ett föredöme

Nu har han alltså prisats. Det är Västra Sveriges Skogsvårdsförbund som har utsett honom till en värdig pristagare av Skogsskölden år 2023, vilket förutom diplomet också betyder en prissumma på 10 000 kronor.

I motiveringen står det bland annat att Bosse på ett föredömligt vis värnar stigar och skogens historia. Och att han har sett till att förgylla skogsupplevelsen för besökare. När han tar emot i Skallsjö djupa skogar har han precis varit ute på ett sådant uppdrag. Under dagen hade han tagit bort sly längs en av de många stigarna. Och en gammal spång över en liten bäck hade gått sönder så Bosse har byggt en ny och satt upp.

– Så att folk kan gå torrskodda över när det blir mer vatten i bäcken, säger han.

Motivering till priset

Bo Andreasson, eller Bosse som vi mest känner honom, är en äkta skogsman som jobbat hela sitt yrkesverksamma liv med skogsskötsel.

Redan som ung grabb, innan han slutat skolan, följde han med sin pappa Elmer ut i skogen för att arbeta. Detta har resulterat i att han kan leverera god skogsskötsel på både beprövad erfarenhet och ny kunskap.

Tidigt i sin karriär stod Bosse stadigt på båda benen. Redan innan Skogsstyrelsen lagstiftade om jämställt miljömål och produktionsmål förstod han vikten av att bevara mångfalden i skogen samtidigt som skogen ska brukas för en god produktion. Han har med varsam hand format såväl områden med höga naturvärden som skogsbestånd med kvistfri tall av hög kvalité.

Genom att på ett föredömligt vis värna stigar och skogens historia har han tillsett att förgylla skogsupplevelsen för alla dess besökare.

Hans ivriga intresse för jakt har bidragit till att viltvården alltid varit ett naturligt inslag i skogens skötsel.

Han har också skapat goda hållbara traditioner för Flodainvånare genom att förse dem med ”härproducerade” julgranar.

Vi ser gärna att Bosse fortsättningsvis också kommer att dela med sig av sin gedigna kunskap.

Med anledning av ovanstående motivering har Västra Sveriges Skogsvårdsförbund utsett Bosse Andreasson som en värdig pristagare av skogsskölden år 2023.

LÄS MER:Skolelever vann tävling i Pantamera – skänker 80 000 kronor till Bris

LÄS MER:Gråbobon Carola Löwdin tog bästa bilden i maj

LÄS MER:På klostret får både kvinnor och youtubern Mauri hjälp

LÄS MER:Ikonmålaren på Klaradals kloster

ANNONS