Skolelever vann tävling i Pantamera – skänker 80 000 kronor till Bris

En skolklass på Uddaredsskolan i Floda vann 80 000 kronor när de briljerade i en nationell panttävling. Nu har eleverna röstat på att skänka hela summan till Barnens rätt i samhället (Bris).

ANNONS

Det var under torsdagen som en representant från Pantamera besökte Uddaredsskolan i Floda. Med sig hade representanten en check på 80 000 kronor.

– Barnen hade inte förstått att de hade vunnit förrän de såg checken, säger David Edmalm, lärare, och skrattar.

Skolklassen 3A har under våren fått lära sig om klimat och miljö och vilken betydelse återvinning kan ha för att främja miljön. Klassen deltog samtidigt i ett projekt som anordnas av varumärket Pantamera, ägt av Returpack.

– I år var utmaningen att panta så många burkar och flaskor som möjligt, säger David Edmalm.

Skapade nya vanor i Pantameras tävling

Klassen tittade på en rad filmer om pantens betydelse och skrev ner hur många burkar och flaskor de lyckades panta varje dag.

ANNONS

– Vi samlade in flaskor runtom i området och runt närliggande skolor. Så har vi gjort en kartong med hål, som man lägger en burk eller flaska i. Och det ligger ju en del skräp runtom i områdena, säger David Edmalm.

Eleverna sporrades också till att panta hemma – vilket tillgodoräknades i tävlingen. Det blev till en kedjereaktion där nya vanor skapades, menar David Edmalm.

– Då frågade vi varje elev om de hade pantat något i helgen. Så skrev vi in det på tavlan, sedan gjorde vi samma sak nästa vecka. Det innebar att de som inte brukade panta, började panta.

När eleverna, som är i åldrarna nio och tio år, fick reda på att de hade vunnit tävlingen blev det glada rop i klassrummet.

– ”Vi är världsbäst i Sverige”, ungefär så lät det, säger David Edmalm och skrattar.

Pengar från tävling i Pantamera går till Bris

Det är på förhand bestämt att prissumman måste gå till välgörenhet – men klassen fick själva bestämma till vilken organisation. Det blev Barnens rätt i samhället (Bris).

Varför Bris?

– Vi valde mellan olika välgörenhetsorganisationer. Vi röstade i klassen, ska vi ta det här och det här, så blev det Bris, svarar David Edmalm.

Nu hänger checken i matsalen för hela skolans beskådan. LT får en chans att komma dit och fotografera vinnarklassen med checken.

– Hur mycket man har pantat är oväsentligt, bara man tänker på miljön och inte slänger flaskor i det brännbara, för då blir det ju inte återanvänt. Så fokus på att man kan rädda miljön med att panta, säger David Edmalm.

LÄS MER:Eleverna på Lerums gymnasium tävlade i Studentpokalen

LÄS MER:Nya Lerumskören sjunger med hjärtats röst

LÄS MER:Klart: Hundar tillåts på flera kommunala badplatser

ANNONS