De tar över stafettpinnen som nya ägare till Solkatten

Christer Harling har varit helägare och vd på Solkatten. Nu vill han steppa ner. Och då går Gråboborna Jonas Sjöberg och Joakim Engdahl in som ägare till 25 procent var av kommunens största och enda köpcentrum, den senare kommer också driva det vardagliga arbetet.

ANNONS
|

Christer Harling ville att lokala förmågor skulle ta över stafettpinnen. Och så blir det.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att ägarna till den här typen av mindre köpcentrum verkligen känner till samhället de verkar i, och det gör både Joakim och Jonas, förklarar han.

Den som hittade den nya ägarduon var Marianne Sörling, som är en drivande kraft i Centrumföreningen i Lerum. Hon frågade Joakim Engdahl om inte han ville gå in som delägare i Solkatten. Det var ett stort steg för honom, som sedan tidigare äger två fastigheter i Lerum vid Takåsen, och det är huset som Hund och häst finns i och Toraricahuset.

ANNONS

– Jag har trivts väldigt bra med att utveckla och äga de fastigheterna men det här var något annat. Och jag kände först att det kanske var en lite för stor affär. Men Christer sa att jag kunde se på det som när man köper en större segelbåt, den känns först väldigt stor men efter ett tag märker man att mycket är detsamma som med den mindre båten, säger Joakim Engdahl.

Han ställde i sin tur frågan till sin gamla barndomsvän Jonas Sjöberg, vars pappa Robert Sjöberg grundade Vatek i Stenkullen och som dessutom är gammal kompis med Christer Harling. Han var också redo att ta sig an utmaningen.

– Att Christer Harling fortsätter som delägare, med sin oerhörda kunskap och kompetens, är avgörande för att jag går in i affären, slår han fast.

Och Joakim Engdahl instämmer. Christer Harling är fortsatt styrelseordförande men han kommer inte längre driva det dagliga arbetet, det kommer Joakim Engdahl att göra, han blir vd för företaget.

En stark utveckling

Våren 2018 köpte Christer Harling och en affärspartner Solkatten och lägenheterna ovanför köpcentrumet för 155 miljoner kronor, det var egentligen tänkt att han skulle vara en så kallad sovande partner. Hösten 2019 stod det dock klart att delägarna hade olika visioner för hur köpcentrumet skulle utvecklas, så han köpte hela fastigheten.

Han förklarade i en artikel:

– Jag var 75 år och hade andra planer för mina resterande dagar.

Även om det först var rätt motvilligt han blev ensam ägare till fastigheten verkar det vara med nöje han har utvecklat området. För det har gått bra. Riktigt bra till och med. Och det fortsätter att gå bra. Handlarnas omsättning ökar kontinuerligt.

Till exempel hade Lerums Tidning i november 2022 en artikel som talade om att handeln i Lerum har haft en starkare ekonomisk utveckling än andra jämförbara städer och orter. Detta visades i en kartläggning från Fastighetsägarna och Handelns utredningsinstitut. Enligt undersökningen gick många branscher i Lerum väldigt bra. I en intervju med Linda Siverbo, Fastighetsägarna, konstaterade hon att Solkattens ägare och Centrumföreningen hade gjort precis rätt när de ordnade lekplats, arbetade för att få hit fler restauranger och hittade på aktiviteter som ponnyridning och tävlingar.

– Det är precis sådant som lockar kunder, och som dessutom lockar dem att köpa mer, sa hon.

Rent, snyggt och tryggt

Christer Harling har tidigare hyllat Marianne Sörling på Centrumföreningen och hennes projekt rent, snyggt och tryggt.

– Rent, snyggt och tryggt är grunden i all fastighets och samhällsutveckling, slog han fast.

Rent, snyggt och tryggt-projektet finansieras med pengar från EU-initiativet Leader. Modellen går ut på att arbetslösa jobbar med att städa upp och se till utomhusmiljön, det kan till exempel handla om att kontakta kommun eller vägverket om det finns trasiga lampor.

– Och det är något som jag också tycker är oerhört viktigt. En av mina första investeringar i bolaget var att köpa en sopningsbil som rengör marken i parkeringsgaraget och utanför köpcentrumet, säger Joakim Engdahl.

Köpet gick igenom i fredags. Ägartrion vill dock i nuläget inte avslöja prislappen på vad de två nya ägarna betalade för de 25 procenten vardera de nu äger av bolaget.

LÄS MER:Ett nytt Ljungviks torg ska växa fram – med udda butiker och en restaurang

LÄS MER:Färghandeln i Lerum gick från konkurshot till dygnetruntöppet

LÄS MER:Över hundra nya bostäder kan byggas vid Almekärrs herrgård

ANNONS