Färghandeln i Lerum gick från konkurshot till dygnetruntöppet

Färghandeln i Lerum stod på ruinens brant men vände situationen och storsatsar med nya investerare. Nu kan hantverkare köpa färg och tillbehör dygnet runt, året om.

ANNONS

I tisdags öppnade en butik med en innovativ företagsidé – en färg- och tillbehörshandel som är öppen dygnet runt. Kunderna får ett nyckelkort och kod, sedan kan de själva gå in och köpa färg, penslar och täckpapp för golvet.

– Vi hade invigning i tisdags och när vi berättade var det folk som sa ”så jag kan komma hit och handla på kvällar framöver?” Och vi svarade ”ja”. Sedan frågade de ”På natten också?”. Och vi svarade ”ja”. Då sa någon med höjda ögonbryn ”på julafton?”. Och vi svarade ”Javisst, på julafton också. Alla dagar, alla tider”, säger butiksinnehavaren Olle Dahlberg med ett stort leende.

ANNONS

Även Johan Midvik, som är anställd i butiken, berättar lyriskt vad det betyder för målarna att kunna komma och köpa färg när inga andra affärer är öppna.

– Arbetsledaren kan komma och köpa allt som behövs för att komma igång med dagens arbete direkt på morgonen, eller så åker de förbi kvällen innan.

Och båda har stor anledning att vara glada, det är inte så länge sedan deras jobb var hotade.

– Nu hoppas och tror vi att det ska gå bra. Det är jätteroligt, och vi har bara fått positiv respons, säger Olle Dahlberg.

En strålande idé

Vägen mot vändningen började med att Olle Dahlberg och några kompisar, däribland Daniel Liljenberg, gick ut och åt tillsammans. Under kvällen kom de att diskutera olika företagsidéer.

– Och Daniel, som äger en del fastigheter och har varit kund hos oss länge, kom med idén att färghandeln skulle ha en del som var öppen 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan, berättar Olle Dahlberg, som genast tyckte att det lät lovande.

Han började dra igång arbetet för att förverkliga idén. Sedan kom svårare tider. Och alla stora ekonomiska satsningar samtidigt som det var dåliga tider gjorde att företagets ekonomi sviktade.

– Det var tufft och jag sa till Daniel att nu går det snart inte längre. Han sa att jag skulle höra av mig till om honom om det blev värre. Det blev det. Och det gjorde jag. Då gick Daniel och hans affärspartner in som delägare, de köpte ut de andra ägarna och var beredda att satsa.

Vad hade hänt om de inte gick in som delägare?

– Det hade blivit konkurs, svarar företagaren.

Han är målarmästare

Olle Dahlberg och hans före detta kompanjoner köpte Färghandeln i Lerum 2018. Det var ett naturligt kliv för honom, som har bakgrund som målarmästare och grundare till Art Decor, ett måleri med flera anställda målare.

– Jag hade från början tänkt att inte själv arbeta i butiken själv utan att fortsätta att driva Art Decor men upptäckte att min kunskap om färg till och med kom till bättre användning i butiken.

c/o Color har utöver det ordinarie utbudet också ett specialutbud bestående av bland annat äggoljetempera från Av jord och tapeter från Lim och handtryck. Det är i nuläget endast hantverkarna som kan handla dygnet runt, den vanliga butiken för privatpersoner har öppet ordinarie affärstider.

– Men vi provar oss fram, skulle det visa sig att det finns ett behov för allmänheten att kunna handla dygnet runt ska vi titta på möjligheten att göra det till verklighet, säger Olle Dahlberg.

Han visar stolt den nya lilla butiken, som är öppet dygnet runt för den som registrerat sig och fått en kod och nyckelbricka. Här består utbudet av bland annat färdigblandad färg, täckpapp för golv och penslar.

– Skulle någon behöva något annat får de höra av sig när den ordinarie butiken är öppen så ställer vi ut varorna i den dygnetruntöppna delen, säger Olle Dahlberg.

Butiken ligger i samma område som bland annat Elon och Ljungs, på Göteborgsvägen. Och den nya butikslokalen ligger längst bak i färghandelns stora butiksyta, med egen ingång från baksidan, intill cykelreparatören. Det finns en scanner som köparen scannar in varorna med, och sedan görs betalningen digitalt.

Länkar till andra näringslivsartiklar:

LÄS MER:Tillsammans gick det – nästan alla flyktingar har jobb

LÄS MER:Teamfabriken öppnar i Tollered: ”En aktivitet där alla kan delta”

LÄS MER:Satsar på klassisk barberarsalong: ”Blir lite gubbdagis”

ANNONS