Nu har domen efter skjutingen på Brobacken i Lerum meddelats.
Nu har domen efter skjutingen på Brobacken i Lerum meddelats. Bild: Tobias Kjellberg

Dom efter skjutning i Lerum: samtliga frias för mordförsök

Under tisdagen meddelades domen efter skjutningen på Brobacken. Ingen döms för mordförsök eller direkt inblandning i skjutningen.

ANNONS
|

På tisdagsförmiddagen meddelades domen från Alingsås tingsrätt gällande skottlossningen på Brobacken i Lerum lördagskvällen den 13 augusti förra året. Och det blev frikännande av samtliga unga män som åtalades för försök till mord och grovt vapenbrott. Några av dem dömdes för narkotikabrott, och påföljden för en av dem blev fem månaders fängelse medan de andra dömdes till dagsböter.

Mannen som blev skjuten åtalades grovt vapenbrott men även han frikändes på denna punkt. Han döms dock för bland annat narkotikabrott. De två männen som åtalades för att ha hjälpt honom friades också helt för grovt skyddande av brottsling och vapenbrott. En av dem döms för narkotikabrott.

ANNONS

Det blev alltså inte alls enligt åklagarens åtal. Redan efter rättegången såg det ut som att det var åt detta håll det lutade, samtliga åtalades släpptes, något som kammaråklagaren Carolyn Westeröd tyckte var förvånande. Hon konstaterade att det kunde ses som en indikation på att domstolen inte skulle döma enligt åtalet. Om domstolen hade gått på hennes yrkande hade straffvärdet varit 14 års fängelse för flertalet av de inblandade och vid troliga långa fängelsestraff stannar de misstänkta oftast i häktet. Men så blev det alltså inte den här gången. Nu kommer åklagaren gå igenom domen för att se vilka grunder domstolen har fattat sitt beslut på.

Lerums trygga gator

Det som hände på Brobacken vid 19-tiden på lördagskvällen förra året var att en man blev skjuten med ett skarpladdat vapen, och detta vapen ha inte påträffats. Det var också så att en förbipasserande kvinna, enligt åklagaren, precis undkom att träffas av en kula. Hon hamnade mitt i korselden utan att ha något som helst med uppgörelsen att göra, och sprang vettskrämd till en vän, som gav henne skydd i sin bostad. Kvinnan har inte kunnat ge något signalement på gärningsmannen som var maskerad. Hon har under utredningen förklarat att det kändes helt surrealistiskt med en skottlossning på Lerums trygga gator.

Sju unga män

Det var sju män i 20-årsåldern som stod inför rätta misstänkta för bland annat försök till mord. Åklagaren menade att en av de åtalade hade avlossat fyra skott med ett skarpladdat vapen med syftet att försöka döda eller allvarligt skada en man i 40-årsåldern och en förbipasserande kvinna. De andra ska bland annat ha varit med och lockat 40-åringen till platsen, sett till att skytten hade en sparkcykel samt tagit hand om skyttens kläder och gett honom nya kläder efter skjutningen.

Samtliga misstänkta förnekar brott. Och domstolen fann att åklagaren inte hade lyckats bevisa deras inblandning.

Avsaknad av motiv

Tingsrätten konstaterade att flera av de tilltalade har umgåtts med varandra, om än i olika konstellationer, i Lerum den 13 augusti 2022. De är i ungefär samma ålder och känner eller känner till varandra mer eller mindre väl. Även beaktat dessa omständigheter anser rätten att de tilltalade inte kan sägas tillhöra något gäng eller kriminell gruppering som emellanåt kan vara fallet när det rör sig om påstående om allvarlig brottslighet. Domstolen konstaterar också att det i utredningen inte framkommit att någon av dem hade något motiv till att döda eller skada vare sig 40-åringen eller den förbipasserande kvinnan.

Enligt rätten fanns det, förutom avsaknad av motiv, begränsningar i utredningen. Utöver de påträffade patronhylsorna har inga direkta spår från skytten hittats på brottsplatsen. Varken vapnet eller elsparkcykeln som åklagaren menade att skytten hade använt strax innan det att skotten avlossades har påträffats. Frihetsberövandena av de tilltalade skedde dessutom relativt långt efter skjutningen, från nio dagar till en och en halv månad, och det har alltså inte funnits någon realistisk möjlighet att undersöka spår av skjutning på deras kropp och kläder i direkt eller kortare tid till gärningen.

Domstolen konstaterar att därtill är anknytningen mellan de sju tilltalade och de två målsägandena ytterst marginell eller obefintlig. De flesta involverade personerna är och har varit mer eller mindre okända för varandra

I domslutet står det ”Framför allt saknas, enligt tingsrättens mening, utredning som visar på någon sorts planering eller förberedelser eller motsvarande i form av smstrafik eller annan påvisbar teknisk kontakt – inte ens mellan de tilltalade.”

Det är fortfarande oklart varför skjutningen inträffade, även om det under utredningens gång har spekulerats i att det handlar om någon form av knarkuppgörelse i undre världen.

LÄS MER:Lerumsmän i centrum för stor knarkhärva

LÄS MER:Lerumsbo döms för inlägg där han sa att en polis var mördare

LÄS MER:Fängelsestraff för man som knivhögg våldtäktsmisstänkt

ANNONS