Efter snökaoset på E20: ”Vi kan inte köra förbi andra fordon”

Torsdagens massiva snöfall ledde till ett olyckskaos, som bland annat lamslog E20. Enligt Trafikverket, som sköter snöröjningen, gjorde man vad man kunde.
– Vi fastnade också i köerna med våra plogbilar – och det går ju inte att köra över eller förbi andra fordon. Vi kom helt enkelt inte fram, säger presskommunikatören Katarina Wolffram på fredagen.

ANNONS
LocationLerum|
|

Snösmockan slog till med rejäl kraft efter lunchtid på torsdagen och till SOS haglade olyckslarmen in.

Vid Ingared utanför Alingsås lamslogs trafiken helt när flera bilar och en lastbil kolliderade klockan 15.37. En bit längre fram hade dessutom två lastbilar stora problem att ta sig fram i halkan som uppstod.

Enligt Trafikverket jobbade man för högtryck med att få undan snömassorna.

– Vi hade våra plogbilar ute hela tiden, men problemet i det här fallet var att när det kom så pass mycket snö som det gjorde så fastnade även vi i köerna på bland annat E20, säger presskommunikatören Katarina Wolffram.

ANNONS

Räddningstjänsten sprang till olycka

Vid Ingared blev det så pass allvarligt att personal från räddningstjänsten och ambulansen fick springa fram till olyckan i den djupa snö som bildats på E20, vilket Alingsås Tidning tidigare skrivit mer om.

– Att snö kan ställa till det blir så påtagligt när det sker en olycka som i går, allt tar bara stopp i trafiken, säger Katarina Wolffram vid Trafikverket.

Katarina Wolffram är presskommunikatör på Trafikverket.
Katarina Wolffram är presskommunikatör på Trafikverket. Bild: Johanna Vikar/Trafikverket

Trafikverket: Bilförare har ett ansvar

Runt om i Sverige har Trafikverket omkring 200 så kallade driftområden inom vilka inhyrda entreprenörer sköter väghållningen dygnet runt, året om.

– Från Trafikverkets sida finns olika kravbilder som entreprenörerna ska uppfylla – och vi följer upp deras arbete på daglig basis, men vi lägger oss inte i hur man jobbar, säger Katarina Wolffram.

– Men ingen sitter inne och väntar på att det ska ha kommit tillräckligt mycket snö för att man ska ge sig ut och ploga. Vi är ute och kör hela tiden, men i går kom det som jag sa så mycket att vi själva fastnade i köerna, fortsätter hon.

Efter torsdagens väder- och kökaos vill Trafikverket också skicka en uppmaning till den som trots allt ger sig ut på vägarna när kraftigt snöfall väntas.

– Som enskild har man ett ansvar att se till så att bilen är rätt utrustad, att man kör med däck för vinterväglag och att de dessutom är i bra skick. Men även att bromsarna fungerar och att man har spolarvätska i tanken så man faktiskt kan se genom rutan, säger presskommunikatören Katarina Wolffram.

Två personer fick föras till sjukhuset i Alingsås efter torsdagens olycka på E20. Men enligt räddningsledaren Stefan Bedö ska det inte ha handlat om några större skador.

LÄS MER:Kraftigt snöoväder drar in – Lerums Tidning rapporterar om händelseutvecklinge

LÄS MER:Skolmaten kom inte fram till Almekärrsskolan i Lerum

LÄS MER:Efter Leos försvinnande i Floda – förskolan skärper rutinerna

ANNONS