Efter toppåret – elbilstrenden bromsar in i Lerum

Försäljningen av elbilar och laddhybrider har de senaste åren sett en stadig uppgång. Men nu tycks trenden ha brutits och i år kan man se en minskning av registrerade elfordon i Lerums kommun.

ANNONS

Lerums kommun är en av de fem kommuner som ligger i topp när man ser till mängden nya registrerade eldrivna fordon i regionen, under andra kvartalet 2023. Men trots den höga placeringen har antalet nyregistreringar av laddbara bilar minskat i kommunen.

Enligt en sammanställning som Newsworthy har gjort på nyregistreringar av laddbara bilar under andra kvartalet 2023 låg andelen på 61 procent. Detta kan jämföras med nyregistreringar under fjärde kvartalet 2022 då motsvarande andel låg på hela 75 procent. Det var också under denna perioden som försäljningen av laddbara bilar kulminerade både på riks- men också lokalnivå.

När LT ringer runt till några av de lokala bilhandlarna är tankarna blandade. Några berättar att de ej märkt av den nya trenden alls, medan andra har tagit mer aktiva beslut gällande deras framtida försäljning av elbilar.

ANNONS

– Vi har valt att inte sälja elbilar alls. Vi hade några inne under ett tag men det tar jättelång tid för dem att bli sålda och dessutom är de väldigt dyra, så vi valde att sluta sälja elbilar, säger Hassim Alaidi bilsäljare på NG Auto i Stenkullen.

Vad den nya trenden beror på är svårt att avgöra. I höstas slopade regeringen elbilsbonusen, och även om man kan tänka sig att det kan ha haft en effekt på konsumtionen, är det för tidigt på året för att se den faktiska påverkan av regeländringen då det sker en eftersläpning i statistiken.

Sett till landet i stort placerar sig Lerum ändå relativt högt på plats 43 av 290 kommuner när det gäller nyregistrerade elbilar, detta enligt statistik från SCB.

LÄS MER:Massiv kritik mot planerad förskola: ”Mer trafik är vansinne”

LÄS MER:Förslaget: ny påfart till E20 i centrala Lerum

LÄS MER:Han startar ny däckfirma – helt på nätet

ANNONS