Få motion och rekreation med årets Naturpass

Sällsynta djur, fascinerande natur och ett inslag av kulturhistoria. De som tar sig an årets Naturpass får en mix av upplevelser. Och har du händelsevis tillgång till en kanot? Den kan komma till användning!

ANNONS

Orienteringsklubben Lerums SOK gör årligen en insats för folkhälsan med Naturpasset, där allmänheten har möjlighet att leta efter kontroller. Till skillnad från vanlig orientering krävs inga stora kunskaper i kartläsning, meningen är att vem som helst ska ha möjlighet att hitta kontrollerna.

Du behöver heller inte ha bråttom för att kunna vinna priser i en nationell tävling. Svenska Orienteringsförbundet ligger bakom Naturpasset som finns på 400 platser i Sverige, och kontrollerna i Lerums kommun sitter uppe från den 19 april till första veckan i oktober.

De tre områden som Lerums SOK valt ut i årets upplaga är grusgropen och området vid Smalasjöns elljusspår i Gråbo, samt ett område kring Torskabotten i Tollered.

ANNONS

– Jag känner mig nöjd, det ska vara en blandning av platser där man får lära känna kommunen, säger kartritaren Olle Adolfsson.

Så här presenterar han platserna:

Tollered:

– Vi håller oss till området bakom Tollereds fabriker, öster och söder om Torskabotten, delar av Tollered som man i vanliga fall kanske inte rör sig så mycket i.

Naturen består bland annat av en typ av skog som skiljer sig från den vanliga Lerumsskogen, gles med höga träd.

Tanken med Naturpasset är att kontrollerna ska kunna hittas på promenaden, löpturen, och i vissa fall cykelturen. I år adderas ytterligare ett transportsätt.

– Torskabotten är intressant paddelvatten, så vill man ta kanoten till några kontroller i söder så är det en idé, säger Olle Adolfsson.

Grusgropen i Gråbo

Området är just nu aktuellt för testerna för dricksvattentillverkning, men grusgropen är utvalt för djurlivets och naturupplevelsens skull.

Här finns sällsynta fågelarter som mindre strandpipare och backsvala, där den sistnämnda arten har byggt bon i en av de branta grussluttningarna. I de små tjärnarna finns även stora och små vattensalamandrar.

Utsikten är fin för de som tar sig upp på sluttningarna och på sina ställen syns spår efter den gamla vägen, som användes innan väg 190 byggdes.

Elljusspåret vid Smalasjön i Gråbo

– Jag tycker att fler skulle upptäcka det här stället, det är faktiskt ett väldigt fint elljusspår och går du ner mot Smalasjön finns fina ställen att sitta och fika på, säger Olle Adolfsson.

En kontroll sitter också uppe vid Björns Bratt, där Stora Lundby hembygdsförening satt upp en skylt som berättar om platsens historia. På 1800-talet slog sig den tidigare båtsmannen Björn ner här med sin familj, de bodde i en enkel stuga där den ena väggen utgjordes av en klippvägg.

Naturpasset följer med i numret av Lerums Tidning som delas ut den 19 och 20 april.

– Vi vill få människor att komma ut och röra på sig, och det här är ett enkelt sätt att få motion och samtidigt avkoppling och naturupplevelser, avslutar Olle Adolfsson.

LÄS MER:Efter tio års kartläggning – nu gör de en film om klättring

LÄS MER:Östling vid rodret när kvinnorna gör entré i America’s Cup

LÄS MER:Nääs slott hoppas på nationella och internationella hotellgäster – är nya medlemmar i STF

ANNONS