Domen från Alingsås tingsrätt fastställs i sin helhet.
Domen från Alingsås tingsrätt fastställs i sin helhet. Bild: Katrin Niklasson

Fängelsedom för man som misshandlade kvinna

Mannen misshandlade en kvinna som han har haft en relation med och dömdes till fängelse i ett år och fem månader. Han överklagade. Men nu har en högre instans fastställt domen i sin helhet.

ANNONS
|

Mannen och kvinnan har haft en relation och för några år sedan inträffade det som nu har behandlats i två instanser, först tingsrätten och sedan hovrätten.

Paret hade separerat men umgicks fortfarande och den aktuella kvällen hade han bett henne om hjälp eftersom han ville komma till ett behandlingshem för att bli fri från sitt alkoholmissbruk.

De pratade men hon tyckte inte att han tog emot de råd hon gav och ville därför lämna bostaden. Då blev han aggressiv och slog och sparkade henne. Hon lyckades efter ett tag ta sig till några grannar och polisen larmades till platsen.

ANNONS

Han var hänsynslös

Båda berättar om händelseförloppet på ett ungefärligt liknande sätt, med skillnad för det grövsta våldet. Det är dock så att kvinnans uppgifter om våldet också får stöd av journaler, vittnen och fotografier.

Enligt mannen handlade han i nödvärn. Han har dock inte kunnat lämna någon rimlig förklaring till på vilket sätt han skulle vara berättigad till att använda våld mot kvinnan. Rätten konstaterar:

”Sammantaget anser tingsrätten att gärningen ska bedömas som grov misshandel på grund av att gärningen varit särskilt hänsynslös.”

Ville att åtalet skulle ogillas

Mannen är dömd för bland annat bokförings- och skattebrott tidigare men har ingen dom på sig som domstolen anser vara relevant för bestämmandet av påföljd i detta mål. Han dömdes i Alingsås tingsrätt till fängelse i ett år och fem månader.

Mannen överklagade, och ville i första hand att domstolen skulle fria honom helt och i andra hand att straffet skulle sänkas. Nu har dock domen från Hovrätten för västra Sverige kommit, och den högre instansen fastställer tingsrättsdomen i sin helhet.

LÄS MER:Vård i stället för fängelse för Lerumsbo som stal lastbil

LÄS MER:Lista: Här är de som dömts för rattfylleri i Lerum

LÄS MER:Cykeltjuvarnas favoritställen – och hur du undviker dem

LÄS MER:Motocross-förare i grusgropen upprör lokalborna

ANNONS