Finsnickaren från Ryssland skänkte gungstol till kronprinsessan

Finsnickaren Roslan Dzhabrailov hade mängder av kunder i Ryssland men efter flykten till Sverige har framgången varit obefintlig – i alla fall hittills. Men en av hans gungstolar finns på slottet. Kronprinsessan Viktoria och prins Daniel tog emot den som bröllopsgåva.

ANNONS
|

Roslan skänkte en av sina egentillverkade romantiska gungstolar till kronprinsessan Viktoria och prins Daniel i bröllopsgåva. Och de tog emot gåvan, det gjorde de inte med allt som skänktes. Gungstolen har sidor med två svanar – som symboliserar evig kärlek.

Han visar stolt ett uppslag i Svensk Damtidning där gungstolen har hedersplats bland gåvorna.

– Jätteroligt, summerar han upplevelsen med ett stort leende.

Roslan flydde från Ryssland till Sverige för 17 år sedan.

– Vi är så lyckliga att vi fick stanna här, säger han och hustrun Svetlana nickar instämmande.

Var en succé

Hans kreationer var en otvetydig succé i det forna hemlandet.

ANNONS

– Titta, säger han och visar bild efter bild på makalösa snickerier, där finns bland annat dörrar, bord, sänggavlar och bokhyllor med intrikat snickeri.

Han förklarar att han arbetar tillsammans med den som gör beställningen, tills båda parter är nöjda.

Det han gjorde i Ryssland är träfärgat.

– Där var det brunt, rött och mörkt trä, en helt annan smak än i Sverige. Här tycker folk bättre om raka linjer, luftigt och vitmålat, konstaterar finsnickaren.

Han har försökt få snurr på verksamheten i Sverige med anpassad design, och har bland annat varit på mässor och delat ut informationsblad.

– Det är många som verkar intresserade, de vill titta, prata och ta visitkort. Men det leder nästan aldrig till några beställningar, konstaterar han.

Lerumsbon har ett företag, DR Design, där han gör beställningsarbeten på finsnickeri men också byggarbete. Det är det senare han främst försörjer sig på.

Byggde sitt drömhus

Och det allra största projektet har varit att skapa familjehemmet. Han visar stolt upp huset i Torpadal som han har byggt själv med hjälp av familjen.

Han och hustrun Svetlana köpte tomten när de bodde i ett radhus Lerum. För att komma ner i kostnad ville de göra allt själva. Roslan jobbade heltid med bygget under ett och ett halvt år och hustrun Svetlana, svärmor och barnen hjälpte till så mycket de hann efter sina jobb och skola.

Detaljerna som vittnar om yrkesstoltheten är flera. Inomhus har de ett ett räcke som Roslan har snidat och trappräcket utomhus är också egendesignat. Och de gjutna båtarna och vågorna på husets fasad är hans.

– Jag inspireras av berättelserna från vikingatiden, förklarar han.

Och så finns en egengjord tavelram och en gungstol, i samma modell som den som Viktoria och Daniel fick i bröllopsgåva. Men det mesta i inredningen är traditionellt svenskt.

Ni har inte så mycket av dina finsnickerier här?

– Nej, vi har anammat det svenska vita med raka linjer, skrattar Roslan och fortsätter:

– Det kommer egen design också, men vi har inte hunnit.

LÄS MER:Över hundra nya bostäder kan byggas vid Almekärrs herrgård

LÄS MER:Magiker från Sjövik öppnar ny trolleributik

LÄS MER:Nääs slott hoppas på nationella och internationella hotellgäster – är nya medlemmar i STF

ANNONS