Politiker och representanter för kommunens företagsföreningar besökt Elkoncept, som bland annat visade solceller som de ska sätta upp på taket på deras lokal.
Politiker och representanter för kommunens företagsföreningar besökt Elkoncept, som bland annat visade solceller som de ska sätta upp på taket på deras lokal. Bild: Carina Svensson

Företagarna ger kommunen bättre betyg

Lerums kommun har förbättrat sin position starkt i två nya näringslivsundersökningar.
– Vi gör vårt bästa resultat på 16 år, säger en mycket nöjd Viktor Lundblad, Moderaterna.

ANNONS
|

Han hänvisar till Svenskt Näringslivs ranking. Lerums kommun hamnar på en delad femte plats bland kommunerna i Göteborgsregionen, vilket är en betydande uppgång.

— Lerum har under de senaste åren visat en stor vilja och ambition att förbättra sitt företagsklimat och jobbar aktivt och målmedvetet med näringslivsfrågorna. Det ger inte bara nöjda företagare, utan också goda förutsättningar för tillväxt och utveckling Årets resultat, som är ett stort steg framåt, är därför både glädjande och välförtjänt, säger Christina Riksén, områdesansvarig Göteborgsregionen för Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.

Lerum förbättrar resultatet i nästan alla enkätfrågor jämfört med föregående år. Och två frågor som ökar särskilt starkt är dialogen med kommunens beslutsfattare och skolans kontakter med lokala näringslivet.

ANNONS

Men det är inte bara där den positiva trenden syns. Kommunalrådet berättar också om en undersökning med frågor till företagare som ställs efter att de har haft kontakt med kommunen. Och även där är resultatet bättre än tidigare.

Företagsföreningarna är nöjda

Daniel Liljeblad, Företagarna, och Sven Karlsson, Företagsföreningen i Lerums kommun, upplever också att det är ett positivt företagsklimat i kommunen.

– Det handlar om att hjälpa, inte stjälpa. Nu drar företagarna och kommunen åt samma håll, säger Sven Karlsson och fortsätter:

– Jag minns när det var krig mellan företagare och kommun, för så där 40 år sedan. Vi har jobbat hårt på att få det bättre. Och det är härligt att fungerar så fint som det gör idag.

Daniel Liljeblad inflikar att detta bland annat har skett genom kontinuerliga möten mellan företagare och kommunens representanter, till exempel på frukostmöten.

Har växt kontinuerligt

Positiva resultat är en effekt av ett välfungerande näringslivsklimat. Ett av Lerumföretagen som det går riktigt bra för är Elkoncept, som startade 2009.

– Sedan dess ha vi växt med ungefär en anställd per år och är nu 11 anställda, säger Jonas Forsell, företagets vd och grundare.

De har fint samarbete med elprogrammet på Lerums gymnasium och har ofta praktikanter, som sedan kan bli anställda.

– Det var roligt att höra, elprogrammet är väldigt populärt. Det är det program som har flest sökande, säger Renee Bengtsson, Socialdemokraterna.

Elkoncept huserade hemma hos Jonas Forsell inledningsvis och sedan på Hedefors bruk. För ungefär ett och ett halvt år sedan var det dock dags att expandera ordentligt, då byggde Jonas Forsell och Niklas Österberg från Brunnstorps bygg en stor industrilokal i Stenkullens industriområde nära Hedefors. Och där håller de till idag.

Företaget arbetar bland annat tillsammans med Lerums fjärrvärme och Polestar, arbetet med provkörningsanläggningar för den senare har tagit dem runt om i världen.

Jonas Forsell konstaterar att deras kontakter med Lerums kommun har fungerat väl, både när det gäller arbeten och när de skulle bygga en ny lokal.

LÄS MER:Godis och glass i stora lass i Johannas nya godisbutik

LÄS MER:Sommarjobb som finns att söka i Lerum – hela listan

LÄS MER:Solkatten satsar i tuffa tider – bygger ny restauranglokal

ANNONS