Solkatten satsar i tuffa tider – bygger ny restauranglokal

Det är svåra ekonomiska tider men Solkattens nya vd ser på framtiden som ljus. Joakim Engdahls vision är att de redan etablerade verksamheterna ska blomstra än mer – vilket i sin tur ska leda till nyetableringar.

ANNONS
|

Nyligen gick Joakim Engdahl och Jonas Sjöberg in som delägare i Solkatten, med 25 procent av ägandet vardera. Christer Harling äger fortfarande 50 procent av köpcentrumet.

Det är Joakim Engdahl som är vd för verksamheten och han är dessutom nybliven vice ordförande för Centrumföreningen i Lerum. Han förklarar att han kommer att arbeta vidare i ungefär samma anda som tidigare. Det blir arrangemang på torget och fokus på rent, snyggt och tryggt. Något som är nytt från och med det här året är att det blir ett valborgsevenemang.

– Valborgsmässoafton inträffar dagen efter Lerumsloppet och då har vi redan scen och mycket annat som behövs för ett arrangemang på plats, så för någon vecka sedan pratade Johanna Hartman (eventansvarig på Solkatten) och jag oss samman och kom fram till att vi skulle ordna ett firande här, säger Joakim Engdahl.

ANNONS

Hoppas på fler besökare

Förvånansvärt mycket är redan klart. Det kommer bland mycket annat att bli musikuppträdanden på torget. Det blir också ett tal av kommunalrådet Viktor Lundblad, Moderaterna. Tanken är att det ska bli ett återkommande valborgsfirande på torget.

Arrangemanget är ett led i att stärka området som träffpunkt och handelsplats. Det går redan oväntat bra, trots att det har varit och är tuffare ekonomiska tider. Besöksantalet ökar kontinuerligt och förhoppningen är att de ska öka ytterligare. 2019 var antalet besökare 1 300 000 och 2022 hade antalet stigit till 1 650 000.

– Jag har satt som mål att vi ska ha två miljoner besökare 2025, säger den nya vd:n.

Hur är det med omsättningen för butikerna?

– Både besöksantalet och antalet kassainslag har ökat utan att de totala intäkterna har ökat i samma takt. Men med det sagt ökar omsättningen för de flesta, svarar han och fortsätter:

– Nu ska vi satsa på att göra saker som förbättrar för handlarna som vi har. När vi har gjort det hoppas vi även kunna locka nya företagare som vill driva verksamhet här.

För allt är inte rosor. Det finns lediga butiker i köpcentrumet, som innan de blir uthyrda lånas ut till annan verksamhet. Det handlar bland annat om en mindre lokal mellan Solkattens skomakeri och nyckelservice och Inred och lokalen intill Systrarna Fasths café, som används som barnavdelning idag.

Öppnar en ny godisaffär

En ny företagare är dock redan på gång. Johanna Hartman, eventansvarig på Solkatten, ska öppna Sweet Spot, en godis- och glassbutik. Butiken ligger intill Limone och Dolci, och de båda etablissemangen kommer dela uteservering.

Och trots att det är lite tuffare ekonomiska tider har Solkatten valt att satsa ytterligare. Det byggs en lokal för en restaurang på det som har varit Solkattens baksida, mot järnvägsspåret mitt emot Gobi sushi.

– Vi har fått bygglov för att ändra fasaden så det blir nya större fönster, och så kommer vi göra i ordning en uteservering i två etager. Vi vill få bort känslan av att det är en baksida, det är ett fint söderläge som vi tror och hoppas ska locka någon som vill driva restaurang, café eller liknande.

Först var det lager i denna lokal och sedan ingenting.

Annat som är på gång är renovering av fönstren och så ska en ny lampramp byggas ovanför fönstren.

– Fönstren ska vi göra som det var original på 1960-talet, med teak och mässingsskruv. Vi ska ha nya dörrar och handtag också, det ska se ut som det gör vid Limone och Dolci, förklarar Joakim Engdahl med entusiasm.

LÄS MER:Solkattens lektant inte rädd för att sparka in dörrar

LÄS MER:Erfarna krögare tar över Torarica – öppnar i sommar

LÄS MER:Solkatten i Lerum anordnade tjejkväll för invånarna

ANNONS