Christina Riksén, Svenskt Näringsliv
Christina Riksén, Svenskt Näringsliv Bild: Pasi Hakopuro

Företagsklimatet är klart förbättrat i Lerum

Lerums kommun förbättrar sin position i Svenskt näringslivs kommunranking.
– Lerum tar ett stort steg i rätt riktning, det är tydligt att företagsklimatet är en prioriterad fråga i kommunen, säger Christina Riksén på Svenskt näringsliv.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande från Svenskt näringsliv konstateras att Lerum är den kommun som ökar mest bland Göteborgsregionens kommuner, detta syns i den årliga rankingen av det lokala företagsklimatet. Kommunen ökar med 44 placeringar, från 130:e till 86:e plats bland 290 kommuner.

– Lerum tar ett stort steg i rätt riktning, det är tydligt att företagsklimatet är en prioriterad fråga i kommunen. Det är glädjande att arbetet med att stärka förutsättningarna för de lokala företagen visar sig i årets rankingresultat. Ett långsiktigt starkt företagsklimat kräver uthållighet och en tydlig politisk vilja. Jag hoppas att årets resultat inspirerar till fortsatt god samverkan och dialog med det lokala näringslivet, säger Christina Riksén, områdesansvarig i Göteborgsregionen för Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Bra kommunikation och kompetens

Bäst resultat får Lerum i hur bra vägnät, tåg och flyg som finns, kommunen hamnar på en 19:e plats i denna fråga. Även tillgång till kompetens är en av de starkare grenarna, här blir det 25:e plats, vilket innebär att det går rätt lätt att rekrytera kompetent personal.

Starkast förbättring är det i dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare, dock finns mycket kvar att förbättra även här, kommunen hamnar på en 126 plats vilket är en förbättring med 69 platser från föregående år. Även när det gäller upphandling har en stor förbättring skett, men också här finns klar förbättringspotential, i år hamnar kommunen på 170:e plats, vilket är 91 placeringar bättre än föregående år.

Riktig bottenplacering blir det på andel jobb kommunen har i förhållande till befolkning, placeringen blir 282 av 290.

Vårgårda toppar listan

Sveriges bästa företagsklimat har Vårgårda som ligger strax utanför Alingsås. På topp tre i Göteborgsregionen hamnar Härryda, 11:e plats, Öckerö, 19:e plats, och Partille, 32:a plats.

– Ett gott företagsklimat är en ödesfråga för alla kommuner. Företag och företagsamma människor lägger grunden för vår välfärd. Deras beslut om att växa, anställa, bygga ut, investera eller avsluta sin verksamhet påverkar sysselsättning, skatteintäkter och vilket utbud av varor och tjänster vi har tillgång till. Genom att skapa goda förutsättningar för befintliga och framtida företag säkerställer kommunen jobb och skatteintäkter, säger Rudolf Antoni, Svenskt Näringslivs regionchef i Västra Götaland.

Syftet med kommunrankingen är att visa var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2023 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 000 företagare, och till en tredjedel av statistiska faktorer från SCB och UC.

LÄS MER:Lerums företagare frågar ut politiker ett år efter valdagen

LÄS MER:Företagarna ger kommunen bättre betyg

LÄS MER:Efter sju år i Härryda – Fredrik Olsson blir Lerums nya näringslivschef

Om rankingen

Lerums rankingplacering 2023 är 86 av 290 kommuner, 2022 var placeringen 130.

Totalt har 152 företag svarat på enkäten. Och 53.3 procent av de svarande tycker att företagsklimatet i Lerums kommun är bra.

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. 2023 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes under första kvartalet 2023 och ytterligare en tredjedel statistik från SCB och UC.

Lerum har rankingplacering 24 av 43 bland pendlingskommuner nära storstad.

ANNONS