Förslag om betygskrav för feriejobb väcker stark kritik

Godkänt betyg i alla kärnämnen. Det kommer att krävas för att få ett feriejobb i Lerum nästa år. Nu kritiserar flera partier planerna.
– Det är befängt, säger Katarina Kuzmanovic, ordförande i Miljöpartiet.

ANNONS

Sedan många år tillbaka lottas de kommunala feriejobben ut bland de 17-åringar som sökt. Det vill den politiska majoriteten ändra på till nästa år, meddelade kommunalrådet Viktor Lundblad (M) nyligen i en artikel i Lerums Tidning.

Ytterligare en årskull ska kunna söka jobben, men lottningen ska frångås. För att få jobben kommer istället godkända betyg i de tre kärnämnena krävas.

– Det ska vara en morot för att få godkänt, säger Viktor Lundblad.

De elever som inte har tillräckliga betyg, kommer erbjudas att gå i lovskola. Därefter kan de söka feriejobb – om de blivit godkända.

”Man straffar ungdomar”

Katarina Kuzmanovic, ordförande för Miljöpartiet i Lerum, är kritisk till förslaget.

ANNONS

– Det är befängt. Det man gör, är att man straffar ungdomar som har sämre betyg eller ett jobbigt år och kanske mest är i behov av en sommarsysselsättning. Men så får de inte en chans att söka. Det blir inte en morot, det blir mer av en piska, säger hon.

Just att få prova på att arbeta, kan vara det som motiverar elever att ta tag i sina studier, menar Katarina Kuzmanovic.

– För vissa kanske det kan bli en morot att fixa sina betyg och få ett jobb. Det här förslaget verkar mest vara ett belöningssystem för dem som redan kommer att lyckas i samhället.

Vänsterpartiets ordförande Anette Holgersson instämmer i kritiken. Man borde snarare göra tvärtom, menar hon.

– De personer som har svårt att få betyg, de behöver istället mer stöttning och få hjälp att få arbete så de träna på arbetslivet, får morötter och ser att det finns en framtid.

Att fullständiga betyg är viktiga håller Anette Holgersson med om, men att ett löfte om feriejobb skulle var det som får elever att bli godkända, betvivlar hon.

– Jag tror att problemet oftast är större än så. De här barnen kanske inte har någon stöttning hemifrån.

Inspirerade av Växjö

Förslaget har inspirerats av Växjö kommun, där Moderaterna 2019 var först med att införa krav på godkända betyg för kommunala feriejobb. En förändring som i år slopats av den nya rödgröna majoriteten.

Införandet väckte då mycket uppmärksamhet – och kritiserades av bland annat Socialdemokraterna, lärarfacket och docenten Rickard Ulmestig, som forskar om arbetsmarknadspolitik. I en intervju med Arbetaren menade Ulmestig att sommarjobbsmeriten kan vara just det som leder till att en person med ofullständiga betyg får en anställning efter gymnasiet.

Den kritiken avfärdar Viktor Lundblad.

– Det finns studier som visar att ett feriearbete inte leder till någon märkbar fördel på arbetsmarknaden vidare i livet. Däremot är de godkända betygen avgörande.

Det ännu inte färdiga förslaget kommer det närmaste året att läggas fram för kommunens politiker att besluta om. Redan klubbad är dock majoritetens budget, som enligt Viktor Lundblad innehåller en satsning på sommarjobb.

– Vår ambition är att utöka antalet feriejobb, så alla de som söker ska få ett. Förutsatt att man har godkända betyg.

LÄS MER:Nu kan 17-åringar i Lerum söka kommunala sommarjobb

LÄS MER:Trots ekonomisk kris – arbetslösheten i Lerum fortsätter sjunka

LÄS MER:Nyanlända i Lerum ska få hjälp med svenskan och att få jobb

ANNONS