Nyanlända i Lerum ska få hjälp med svenskan och att få jobb

Helhetslyftet ska hjälpa 45 Lerumsbor att bli bättre på svenska, få jobb och öka känslan av delaktighet i samhället.

ANNONS
|

– I projektet får nyanlända från länder utanför EU och som ännu inte är svenska medborgare hjälp. Tanken är att medverkan ska leda till arbete, säger Carl Agnebrink, projektledare i Lerums kommun och fortsätter:

– Vi är alla vinnare om vi kan minska arbetslösheten i denna grupp.

Helhetslyftet finansieras till 90 procent med EU-medel, och projektet i Lerum drog i gång i januari.

Önskar sig ett jobb

Exakt vad projektet ska innehålla arbetas fram tillsammans med deltagarna på individuell nivå, behovet kan variera. Det kommer erbjudas teoretisk utbildning, studiebesök på och av företag samt praktik.

Enligt Carl Agnebrink har det funnits ett stort behov av sådant här arbete i kommunen.

ANNONS

– Oh ja, verkligen. Deltagarna vill inget hellre än att få jobb, och det här är en väg in i arbetslivet, säger han.

Ovana vid att byta jobb

Man arbetar tillsammans med arbetsplatser inom bland annat bristyrkena barnomsorg, vården, måltidsyrken och jobb inom gröna näringar.

– Vi samarbetar redan med några arbetsgivare men vill gärna ha kontakt med fler, säger Carl Agnebrink och fortsätter:

– Vi pratar också om skillnader på arbetsmarknaden mellan Sverige och länderna som deltagarna kommer ifrån. Det handlar till exempel om att man i Sverige kan byta inriktning, om man börjar jobba i en bransch betyder inte det att man behöver fortsätta i den branschen. Där de kommer från är det ofta vanligt att de har tilldelats ett jobb och att de sedan jobbar kvar där hela arbetslivet.

I Lerums kommun drivs Helhetslyftet av vuxenutbildningen i samverkan med arbetsmarknadsenheten, enheten för mottagande och integration och enheten för flerspråkighet.

Helhetslyftet

Helhetslyftet ägs av Västra Götalandsregionens Folkhögskoleförvaltning och medfinansieras av Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF) inom EU. Lerums kommun är en av 30 partners i Västra Götaland. I projektet ingår bland annat tolv kommuner i Västra Götalandsregionen, sju vuxenutbildningar och elva folkhögskolor. Projektet pågår till 31 augusti 2025 och finansieras till 90 procent av AMIF. Den totala budgeten är på 108 miljoner svenska kronor. Målet är att 2400 personer ska involveras i projektet. Från Lerums kommun förväntas 45 personer delta i projektet.

Källa: Lerums Kommun

LÄS MER:Tillsammans gick det – nästan alla flyktingar har jobb

LÄS MER:Trots ekonomisk kris – arbetslösheten i Lerum fortsätter sjunka

LÄS MER:Så tycker tidigare kommunalrådet om Lerumspolitiken

ANNONS