Efter 17 år lämnade Alexander Abenius Lerumspolitiken i vintras.
Efter 17 år lämnade Alexander Abenius Lerumspolitiken i vintras. Bild: Pressbild

Så tycker tidigare kommunalrådet om Lerumspolitiken

Vid årsskiftet lämnade moderaten Alexander Abenius Lerumspolitiken efter att ha varit aktiv halva livet. Nu har det före detta kommunalrådet fått en ny tjänst och analyserar – politik. Omdömet om det nya politiska läget i hemkommunen? ”Spännande”.

ANNONS

33-årige Alexander Abenius politiska karriär tog fart i Moderata ungdomsförbundet 2006. 2010 valdes han in i kommunfullmäktige, och 2018 blev han som 28-åring kommunstyrelsens yngste ordförande någonsin.

I samband med valet i höstas meddelade Abenius att han skulle lämna över stafettpinnen till partikollegan Viktor Lundblad – och lämna politiken.

– Det är klart att kändes lite sorgligt. Samtidigt var det en enorm lättnad. Att syssla med politik på den nivån som jag har gjort som kommunstyrelseordförande, det innebär ju att man får lägga 70-80 timmar i veckan. Är man då småbarnsförälder blir det rätt tungt, säger han.

Fått nytt jobb

Nyligen inledde Alexander Abenius en helt ny karriär – som konsult och projektledare på PR-byrån A Beautiful Soup i Göteborg. Byrån specialiserar sig på hållbar stadsutveckling, och på så kallat påverkansarbete riktat mot kommuner och regioner. Uppdragsgivarna kan vara allt från byggföretag och fastighetsutvecklare till energisektorn, berättar Abenius.

ANNONS

Vad gör du på dagarna?

– Det är mycket analyser av det politiska systemet i kommuner, regionen och i Sverige. Kort och gott hjälper vi våra uppdragsgivare att förstå och tolka politiken både i kommun och region. För det är inte alltid så himla enkelt att förstå hur det faktiskt fungerar. Den logik som finns i politiken kan många gånger upplevas som väldigt ologisk om man inte förstår politikens bevekelsegrunder.

Om du skulle jämföra jobbet med att vara kommunstyrelsens ordförande?

– Båda uppdragen är jätteroliga, men det här känns helt rätt. Det är betydligt färre intriger, och mindre politiskt käbbel, haha.

Samtidigt finns det en hel del likheter, menar Alexander Abenius. Flera kollegor är liksom honom före detta politiker, främst från Centerpartiet och Miljöpartiet, och de följer och diskuterar ofta politiska händelser.

Det blir inte ”politiskt käbbel”?

– På ett sätt, fast utan att vi behöver positionera oss som man behöver göra när man är politiker. Här blir det mer politiska samtal. Man behöver inte vinna, man behöver inte fundera på om ”kan jag säga detta nu, sätter jag mig i ett dåligt förhandlingsläge?”. Utan jag kan säga rakt ut vad jag tycker och tänker på ett annat sätt. Det är lite befriande.

Spännande politiskt läge

Betydligt mer spännande än det har varit de senaste åtta åren, med helt andra grupperingar än tidigare, är Alexander Abenius kommentar när han blir ombedd att analysera det politiska läget i Lerum.

– Men jag upplever nog också att vissa partier som var väldigt upprörda efter förhandlingarna, som kanske inte gick som de ville, har lugnat ner sig. De jobbar nu väldigt konstruktivt.

Det gäller däremot inte Kristdemokraterna, som Abenius anser har ett ”uppskruvat tonläge” med tanke på att de erbjöds att ingå i samarbetet mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Samtalsklimatet mellan de två sistnämnda samarbetspartierna uppfattar han däremot som gott.

– Något jag tror kanske är väldigt förvånande för många som är oinsatta. Men om man tittar på lärdomar från Kungälv exempelvis där M och S hela förra mandatperioden styrde tillsammans, så har det faktiskt funkat väldigt bra.

”Det skadar Miljöpartiet”

Sist, men inte minst, nämner Alexander Abenius de senaste turerna inom Miljöpartiet i Lerum. Två av deras förtroendevalda har åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakten efter att ha deltagit i en otillåten demonstration ifjol.

– Där förvånar det mig att Miljöpartiets ledning, som jag uppfattar som ytterst kompetenta personer, inte aktivt tar avstånd. Från händelserna först och främst, men kanske även deras förtroendevalda. Jag tror att det skadar Miljöpartiet.

Alexander Abenius trivs bra med sin nya roll, och att få arbeta med politik ur ett helt annat perspektiv.

– Om det fortsätter så här, så kan jag se mig fortsätta inom den här branschen och det här bolaget i all evighet. Det är jättekul.

LÄS MER:Politiker i Lerum åtalas – stoppade biltrafik i Stockholm

LÄS MER:Politiska majoriteten vill slopa gamla loggan – och återinföra kommunvapnet överallt

LÄS MER:Sälj Lerums andel i Förbo – drastiskt förslag från KD

ANNONS