Viktor Lundblad (M) och Renée Bengtsson (S) vill ta tillbaka oxen som kommunens enda logotyp. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Viktor Lundblad (M) och Renée Bengtsson (S) vill ta tillbaka oxen som kommunens enda logotyp. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Bild: Lerums kommun

Politiska majoriteten vill slopa gamla loggan – och återinföra kommunvapnet överallt

Den politiska majoriteten vill bli av med ”väven” – kommunens logga sedan 16 år tillbaka. I stället vill de att kommunvapnet med oxen åter ska bli kommunens ansikte utåt. I fjol bytte kommunen logga på vägskyltarna, nu vill de ledande partierna göra om kommunens samtliga visuella plattformar.
– Vi vill ha tillbaka oxen, konstaterar Viktor Lundblad (M).

ANNONS
|

Det var under tisdagen som kommunens toppolitiker, Renée Bengtsson (S) och Viktor Lundblad (M), avslöjade för LT att de kommer att försöka genomdriva en återgång till det gamla kommunvapnet, föreställande en oxe med eklöv, som kommunens framtida logotyp.

– Vi vill göra ett helomtag kring kommunens hela kommunikation där oxen får stå i centrum ännu en gång, säger Viktor Lundblad.

Därmed vill de också skrota den nuvarande loggan, berättar de. Den som i sarkastiska tongångar kallats för ”trasan”, ”disktrasan” och ”trasmattan”. Men trots att de nu vill ha bort den, sätter Renée Bengtsson ner foten.

– Jag gillar inte riktigt ordet trasan. Väven, tycker jag man ska kalla den, säger hon.

ANNONS

Saken ska avgöras under nästa kommunstyrelseutskott, under onsdagen nästa vecka.

Men era partier är ju i majoritet, innebär inte det att frågan är så gott som avgjord redan?

– Det vet man aldrig, svarar Renée Bengtsson.

Ett helhetsgrepp

I fjol tog kommunen bort ”väven” från vägskyltar vid kommunens gränser, efter en lång strid mot Trafikverket. Kommunen kämpade då för att få ha kvar väven på skyltarna, något som LT berättat om tidigare.

Samtidigt stred också SD i Lerum för att få bort loggan från skyltarna, men de yrkade också på att kommunen borde ta tillbaka oxen som logga helt och fullt ut. Nu meddelar alltså toppolitikerna i kommunen att det med stor sannolikhet också kommer att bli så.

Varför vill ni göra detta?

– Vi tyckte att det behövdes något mer än att bara byta skyltar. Då får man vara konsekvent och byta hela loggan och byta hela varumärket – att ta ett helhetsgrepp. Vi kan inte ha en logga och sedan en oxe på skyltar, svarar Renée Bengtsson.

Den politiska majoriteten har gett kommunförvaltningen i uppdrag att ta fram hur mycket ett byte av loggan kan kosta. Tidigare uppgiftslämnare har gissat på en prislapp på fem miljoner kronor av skattebetalarnas pengar.

Man kan tänka sig att det här kommer att kosta en slant. Varför är det viktigt att byta logga?

– Det är viktigt därför att, om du kommer ihåg, så har det i omgångar har varit medborgare som tyckt att vi borde använda vårt kommunvapen mer än vad vi använder loggan. Vi i M och S har lyssnat på medborgarna i kommunen, svarar Renée Bengtsson.

Kritik mot väven

Lerums kommunvapen har gamla anor. Det svarta oxhuvudet kommer från Vättle härads sigill, ända från 1500-talet.

När ”väven” i stället antogs som logga för 16 år sedan möttes den med högljudd kritik från en del invånare – inte minst för vad den kostade att ta fram: 2,5 miljoner kronor. Många anmärkte också på utseendet.

En reklamare skrev till GP:

”För en virkförening eller dagis är den ju fin, men som symbol ...”

Också en Flodabo skrev till tidningen:

”Liknar en politikers tankar; Hoptrasslade och oförståeliga”.

Så i februari i fjol lämnades ett e-förslag (medborgarförslag) in till Lerums kommun om att ersätta den nuvarande väven med den traditionella oxen.

En fråga för SD

Förslaget fick 781 röster, vilket innebär att frågan per automatik ska tas upp av politikerna i kommunstyrelsen. Där fanns också en motion från SD om att återinföra kommunvapnet i alla officiella sammanhang, men den bordlades av majoriteten på kommunstyrelsens möte i oktober.

– Det blir nog som vanligt, de drar tillbaka motionen och sen lämnar de in en egen och säger att: ”Det här har vi velat hela tiden”. Det är så det brukar gå till i politiken, sade Glenn Sjögren, ledare för SD i Lerums kommun, då.

LÄS MER:Lerums kommun rev skogen – innan skolan i Norra Hallsås fått lagligt stöd: ”Respektlöst”

LÄS MER:Skolmaten kom inte fram till Almekärrsskolan i Lerum

LÄS MER:Politiker i Lerum åtalas – stoppade biltrafik i Stockholm

LÄS MER:Så ska Lerums nya storskola i Norra Hallsås se ut: ”En skola i naturen”

ANNONS