Hovrätten sänkte straffet från fängelse till böter

En man i 85-årsåldern från Lerums kommun hade en pistol och fyra revolvrar hemma utan att ha vapenlicens för dem. Alingsås tingsrätt bestämde påföljden till fängelse. Domen överklagades. Och nu har en högre instans bestämt att han i stället ska avtjäna villkorlig dom med dagsböter.

ANNONS

Polisen larmades till mannens bostad eftersom en anhörig var orolig för honom, i samband med detta uppdagades det att han hade vapen hemma som han inte hade vapenlicens för. 85-åringen, som bor i Lerums kommun, hade en pistol och fyra revolvrar tillsammans med 173 patroner hemma i bostaden.

Alingsås tingsrätt dömde honom för grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen och bestämde att straffet skulle vara fängelse i ett år och sex månader.

Handlade om kraftfulla vapen

Av utredningen framgår det att pistolen Walther, och revolvern Smith & Wesson, har provskjutits och fungerar utan anmärkning. Båda vapnen är handeldvapen och har med hänsyn till anslagsenergi och kaliber bedömts vara särskilt kraftfulla.

ANNONS

Mannen har i polisförhör förklarat: ”Pistolerna har legat i där över 50 år. De har legat där på botten i vapenskåpet. De går inte att använda. Jag vågar inte att använda dem i alla fall.”

Hög ålder och dålig hälsa

Enligt tingsrätten är straffvärdet för brottsligheten fängelse i två år och tre månader. När straffet skulle bestämmas tog dock rätten hänsyn till att mannen är gammal och tidigare ostraffad, påföljden blev fängelse i ett år och sex månader.

Domen överklagades. Och även i den högre instansen, hovrätten för Västra Sverige, dömdes han för grovt vapenbrott. Hovrätten bedömer också att straffvärdet för brottsligheten är fängelse. Domstolen menar dock att mannen, på grund av hans höga ålder och dåliga hälsa, hade drabbats oskäligt högt av ett straff utmätt efter brottens straffvärde. Hans tillstånd talar i stället för att utdöma en icke frihetsberövande påföljd, vilken blir villkorlig dom med 150 dagsböter på 130 kronor styck, totalt 19 500 kronor.

LÄS MER:Straffet för Lerumsbon skärps – från böter till fängelse

LÄS MER:Man våldtog kvinna brutalt –hovrätten skärper fängelsedom

LÄS MER:Polisen varnar för bedrägerier mot äldre i Lerums kommun

ANNONS