Conny Holm, kommunpolis i Lerum, går ut med en uppmaning till äldre att vara uppmärksamma, då det förekommer äldrebedrägerier i området.
Conny Holm, kommunpolis i Lerum, går ut med en uppmaning till äldre att vara uppmärksamma, då det förekommer äldrebedrägerier i området. Bild: Carina Svensson

Polisen varnar för bedrägerier mot äldre i Lerums kommun

Den gångna månaden har sex äldre personer i Lerums kommun anmält att de har blivit uppringda av bedragare. Två av dem förde över 135 000 respektive 85 000 kronor. Nu vill kommunpolisen Conny Holm uppmana alla invånare att vara vaksamma.

ANNONS

Enligt Conny Holm har det skett flera bedrägerier och försök till bedrägeri i kommunen i närtid.

– Under mars månad har vi haft sex äldre som har blivit utsatta av bedragare och två av dem har vilseletts på stora summor pengar. Det handlar om så kallade befogenhetsbedrägerier, säger kommunpolisen.

Över 200 000 kronor

De två av de äldre, födda 1938 och 1939, som har gjort banköverföringar till bedragarna har fört över 85 000 kronor respektive 135 000 konor.

Enligt kommunpolisen jobbar bedragarna genom att stressa och pressa de äldre.

– De säger till exempel att det pågår något på kontot just nu, och att det behöver åtgärdas med en gång. Eller så kan de säga att de är från banken, kronofogden eller ett inkassobolag. Sådana samtal gör att många av våra äldre invånare blir stressade och oroliga, de har oftast alltid skött sig hela livet och vill inte bli inblandade i något sådant här, säger Conny Holm.

ANNONS

Hur är uppklaringsgraden på den här typen av brott?

– Jag vet inte exakt men tror att den är ganska låg. Det sker bedrägeribrott av den här typen i en enorm omfattning och det är svåra brott att utreda, svarar kommunpolisen.

Han uppmanar barn och andra anhöriga till äldre att prata med dem om att den här typen av bedrägerier sker och att de ska säga att de aldrig ska föra över pengar till någon som ringer och agerar på det här sättet.

Även andra bedrägerier

Han konstaterar att polisen även ser en del så kallade mamma- och pappa-sms i polisområdet. Det är en metod där bedragaren utger sig för att vara någons barn. De skickar falska sms där det till exempel kan stå ”Hej mamma, jag har bytt telefon”. Efter att ha utbytt några sms byter mamman barnets telefonnummer i sin mobils kontaktbok. Sedan kommer det en begäran om att mamman ska swisha pengar till det nya telefonnumret.

Polisens förslag

Conny Holms lista över saker att tänka på:

• Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

• Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Koder är nycklar till dina pengar.

• Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

• Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

• Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

LÄS MER:Tio män ställs inför rätta efter skjutningen på Brobacken i Lerum

LÄS MER:Männen krossade rutor med kofot och anlade en brand

LÄS MER:Lerumsbon är efterlyst – dök inte upp för att avtjäna straff

ANNONS