Inbrottsräd i Lerum – man åtalas: ”Bröt sig in på äldreboende”

En man åtalas för att under två dygn ha begått fyra inbrott i bostadsområdet Höjden i Lerum. Han ska bland annat ha brutit sig in på äldreboendet Tuvängen – och skrämt personal.
– Vi låste in oss på olika platser tills ni kom, säger en anställd i polisförhör.

ANNONS
|

Det var under fredagen och natten till lördagen den 28 och 29 juli i år som polisen larmades om flera inbrott i bostadsområdet Hulan i Lerum. Under fredagskvällen blev tre boende av med ägodelar i sina hem – varav en av dem tog tjuven på bar gärning.

– Jag var så arg, och sen kom chocken, så nu har man inte varit utanför dörren sedan i fredags, säger den boende i förhör.

Den boende, en kvinna, tittade på tv när inbrottstjuven öppnade skåpsdörrar i köket. Kvinnan steg då upp och frågade vad den främmande mannen gjorde där, varpå han svarade att han bor där.

ANNONS

– Då sa jag: ”Nej, det gör du verkligen inte”, säger kvinnan i förhör.

Klippte gräset och fick dator stulen

Mannen lämnade bostaden efter att kvinnans son hade kommit in till köket. Kvinnan hade då tagit påsen med ägodelar ur mannens händer.

– Jag blev bara så jättearg. Jag har inte mycket grejer, och dom här grejerna ska jag ha. Så jag slet det från honom, säger hon i förhör.

En man i 35-årsåldern åtalas nu misstänkt för inbrottet. Mannen pekades ut på fotografi vid två tillfällen av kvinnan, som skakades svårt av händelsen.

– Jag är så rädd att träffa på honom, jag går och känner på dörrar. Varit så säker i mitt hem förut, bott där nästan hela mitt liv, 50 år och så händer det mitt på dagen, man tror det ska hända på kvällen. Sedan förra fredagen har jag inte sovit många timmar. Hoppas ni får tag i honom.

Också två andra boende i området blev av med ägodelar under fredagen. En annan kvinna blev av med sin laptop medan hon klippte gräset i sin trädgård. En man blev av med två jackor och sin laptop. Den åtalade mannen misstänks för samtliga dessa inbrott.

– Jag kan varken erkänna eller förneka för jag minns verkligen inte det här alltså, säger den åtalade mannen i förhör.

Gick runt och åt paj

Han berättar att han lider av ett missbruk och hade under dagen tagit ett återfall med rökheroin, en stor mängd bensodiazepiner och cannabis. Han beklagar sitt beteende i polisförhör och menar att han är ledsen för att han skrämde kvinnan som kom på honom.

– Det är jättetråkigt att höra att hon har fått gå igenom det här för att det är inte okej att göra något sådant här mot nån människa alls, säger han i förhör och fortsätter:

– Det är oacceptabelt och jag är jätteledsen för att det har hänt, om det har hänt.

Mannen erkänner emellertid ett annat inbrott – några timmar senare klättrade han in genom ett fönster på Tuvängens äldreboende, där han ertappades av personal.

– Jag såg honom komma in här. Han gick runt och åt paj. Jag försökte prata med honom och frågade vem han var men då blev han jätteaggressiv. Och vi blev jätterädda. Så några låste in sig på toaletten, säger den anställde i polisförhör.

Misstänkt ångrar sina brott

Den åtalade mannen medger att han tog saker från flera skåp i ett omklädningsrum på äldreboendet och la sakerna på en skottkärra i byggnaden. Men när han skulle lämna platsen ångrade han sig med ens och lämnade väskan med stöldgods utanför.

– Jag gick förbi, såg ett fönster öppet. Jag fick dumma tankar och hoppade in genom fönstret, rotade överallt och plockade på mig massa grejer, säger mannen.

Han berättar vidare att han vill förbli drogfri framöver och inte vill hamna i fängelse igen.

– Jag är jävligt ledsen för det som har hänt och vill be om ursäkt till alla parter, säger han i förhör.

Den åtalade mannen greps kort efter att han hade lämnat äldreboendet. Polisens händelserapport gör tydligt att nattpersonal låste in sig i olika rum under hela inbrottet, och hade samtidigt telefonkontakt med polisen. Vid gripandet hade mannen en surfplatta från äldreboendet. I förhör tillfrågas mannen vad han skulle göra med alla saker.

– Använda dem. Jag gillar elektronik. Gillar att hålla på med datorer och elektronik, svarar han.

LÄS MER:Vård i stället för fängelse för Lerumsbo som stal lastbil

LÄS MER:Okänd konflikt bakom slagsmålet på Lerums gymnasium

LÄS MER:Efter höjda terrorhotnivån: Lerums kommun uppmuntrar till MSB:s säkerhetsutbildning

ANNONS