Klart: Så blir den klassiska musikhösten i Lerum

Nu har Lerums kammarmusik släppt vilka artister inom genren klassisk musik som gästar i höst. I år hörs musik från bland annat körer och orkestrar från Göteborgsoperan, blockflöjtister samt en pianotrio från Köpenhamn.

ANNONS

Ordet kammarmusik kan låta främmande, men det är egentligen bara en mindre grupp som spelar på en mindre scen.

– Det började med att folk spelade hemma i sin kammare, där kommer ordet ifrån. Det innebär att det är konstellationer av grupper som inte är för stora. Till exempel kanske det bara är ett instrument av varje, säger Jan Johansson, ordförande i Kammarmusik i Lerum.

I Sverige finns det hela 112 kammarmusikföreningar och i Västra Götaland samarbetar föreningarna för att kunna erbjuda flera spelningar på olika platser åt de besökande artisterna.

”Jag vet att hon är jättebra”

Lerums kammarmusik startade år 1955 av Einar Persson, som var väldigt engagerad i musik och var den som lade grunden till kulturskolan i Lerum. Blockflöjt var ett av de instrument han brann för och det är därför inte en slump att Equmeniakyrkan gästas av blockflöjtisten Kristine West den 12 november.

ANNONS

– Blockflöjten känner jag mycket för, jag vet att hon är jättebra, säger Jan Johansson.

Alla kan besöka konserterna, och för en medlemsavgift får man gå på höstens alla nio konserter. Man kan också betala per konsert. En konsert som tros kommer bli välbesökt är när Dergårdsteatern gästas av Göteborgsoperan som framför den välkända kompositören Vivaldis verk Gloria.

– Det skulle förvåna mig om det inte kommer mycket folk, det är ett väldigt fint verk, säger Jan Johansson.

Känt namn inom barockmusiken

Den som inleder konserthösten är Leif Aruhn-Solén som är ett känt namn inom barockmusiken. Han spelar tillsammans med Göteborg Baroque den 17 september.

– Vi har en jättebra publik som går på nästan allting, de är alltid positiva, säger Jan Johansson.

LÄS MER:Erik spelar med Billy Idol och känner LA:s kändisar

LÄS MER:Turnerade med stjärnor – nu släpper Emil egen musik

LÄS MER:Alice satsar på att bli en del av den svenska musikscenen

ANNONS