Kritikerrosade Don Pasquale och Breast in peace sätts upp i Lerum

Den här veckan kan Lerumsborna se två föreställningar av hög kvalitet på hemmaplan. Bröst och en sur gubbe är i fokus när Breast in peace och Don Pasquale sätts upp på Dergårdsteatern.

ANNONS

Göteborgsoperans uppsättning av Donizettis operakomedi Don Pasquale har hyllats av press och publik. Den 27 april spelas den på Dergårdsteatern.

Varför ska Lerumsborna komma och titta på Don Pasquale?

– Föreställningen är en klassiker i modern skrud, ett drama som funkar lika bra då som idag, svarar kommunens kultursamordnare Johan Clerhage .

Han beskriver föreställningen så här: ”En sur, manschauvinistisk gubbe. Ett ungt kärlekspar. Ett kommande arv och en finurlig plan. Lägg till Donizettis ljuvliga musik och du har Don Pasquale – i ny, uppdaterad version.”

Sin vilja fram

Huvudrollsinnehavaren Don Pasquale är van att få sin vilja fram. Och han vill att brorsonen Ernesto ska gifta sig med en utvald kvinna. Men Ernesto vägrar. Han är redan kär i en annan kvinna, Norina. Och det faller inte i god jord. Sedan tar föreställningen en rad olika turer.

ANNONS

Uppsättningen har fått hyllningar i media. Bland annat skrev Göteborgs-Posten ”Det märks att de har roligt på scen. Och det smittar av sig på publiken.”

Handlar om bröst

Några dagar senare, den 29 april, spelas Breast in peace av Mighty performing arts collective, M.P.A.C. Och även denna gång sätt pjäsen upp på Dergårdsteatern.

Och vad tycker du gör Breast in peace sevärd?

– MPAC-produktioner är en upplevelse som vrider och vänder på fördomar och lyfter frågor med en fantastisk känsla och humor, svarar Johan Clerhage.

Han förklarar att upphovskvinnorna vill överraska, ta bort skam, väcka skratt och bredda synen på bröst, både i det offentliga och det personliga intima rummet. Att de bygger en plats för humor och sårbarhet, hänförelse och motstånd, tricks och eftertanke med clown, dans och cirkus. I pressmeddelandet skriver han ”Bröst döljs, saknas och sörjs. Bröst är en guldgruva för fyra clowner med punkcirkusattityd!”

Även för denna pjäs har lovorden varit många.

LÄS MER:Tors liv blir film – visar glädjen, kärleken och sorgen

LÄS MER:Efter 36 års strävan – Hillefors grynkvarn i Stenkullen snurrar

LÄS MER:Skadorna blev Olas väg till teatern

ANNONS