Kulturskatt hittad i skolkällare – nu ställs den ut

Meter efter meter av välgjorda skolplanscher från det senaste seklet. Det hittade Lerums kommun i en skolkällare när de inspekterade skyddsrum. Nu ska ett urval av kulturskatten visas på Dergårdsgalleriet.

ANNONS
|

Helena Ekenger håller upp en färgstark, modernistisk skolplansch med ett bibliskt motiv.

– Jag är väldigt förtjust i den här. Det är väldigt fint måleri. Det är en hel serie som Kaj och Per Beckman, som var ett konstnärspar, har gjort. De är från 40-talet, berättar kultursamordnaren.

De är ett bra exempel på vilken hög konstnärlig kvalitet skolplanscherna kunde ha förr, menar hon.

Ytterligare ett par hundra noggrant utformade planscher från 1900-talets första hälft hänger i en lång rad på en ställning.

Vi befinner oss i en källare under en av Lerums skolor. Vilken vill kommunen helst inte gå ut med, då skolplanscherna blivit populära samlarobjekt och inredningsdetaljer de senaste åren.

ANNONS

Vilken kulturskatt skolan sitter på, fick Lerums kommun nys om först när de inventerade alla skyddsrum tidigare i våras.

– Vi kände att det här är ju värt att visa upp, säger Helen Ekenger.

Och ett urval av planscherna ska nu visas på Dergårdsgalleriet, med start den 11 november. Fokus ligger på människan och samhället, och hur de framställdes.

Svenska samhället idealiserades

Utställningen ”Världsbild” tror Helena Ekenger kan väcka känslor hos besökarna, särskilt hos de som minns tavlorna från sin skoltid, eller samhället de föreställer.

– Sedan är de ju populära rent estetiskt. Det görs ju nytryck, och säljs och samlas. Så jag tror att det är många som tycker att det är roligt att titta på dem. De kan också vara lite tankeväckande. De säger en del om världsbilden då, och framförallt om vad man ville att världsbilden skulle vara.

Sverige romantiserades ofta i skolplanscherna, som började användas i undervisningen under 1800-talets senare hälft. Helena Ekenger håller upp en som visar ett frodigt landskap.

-- Den här är ganska typisk i hur planscherna ger en bild av ett Bondesverige som är väldigt idylliserat. Det är alltid sol. Människorna är friska och starka. Man ville hjälpa till att bygga en bild av vad Sverige är.

Andra länder och kulturer framställdes däremot ofta på ett sätt som idag upplevs som fördomsfullt. ”Negrer” lyder en överskrift. ”Dvärgfolk” står det på en annan.

– Idag hittade jag en plansch som jag inte sett förut, med en världskarta som har de här koloniala namnen på länderna i Afrika. Den skulle man kunna visa ihop med bilderna av hur man visade människorna som levde där.

Många moraliserande motiv

Andra bilder föreställer personer som utövar sitt yrke, från skomakare till skräddare. I princip alla är män, tillsammans med sina söner.

– Kvinnorna är väldigt osynliga, konstaterar Helena Ekenger.

Många motiv är också pedagogiska, eller uppfostrande och moraliserande, berättar hon och plockar en fram en plansch med rubriken ”Rakman och krokman”. Här ges exempel på bra och dålig hållning, och eleverna uppmanas att vara rädda om sin syn.

– Det är en serie som heter Hälsovårdsplanscher för småskolan. Mycket av det här håller väl än idag, men det är väldigt förnumstigt.

Flera böcker har genom åren författats om skolplanschernas ideal, historia och plats i undervisningen.

– Tanken är vi ska försöka få hit någon av författarna nästa år, som kan hålla föredrag om skolplanscher, säger Helena Ekenger.

Fler av skolans planscher kan även komma att visas framöver.

– Det finns väldigt mycket djur och natur, så mycket att det skulle kunna bli ännu en utställning nästa år.

LÄS MER:Oklart vem som ska driva planerad skola i Stenkullen

LÄS MER:Stenkullen kan få ny skola och nytt bostadsområde

LÄS MER:Den politiska majoriteten satsar stort på skolan

ANNONS