Lerum hissar flaggan för svenska terroroffren i Bryssel

Lerums kommun avviker från sin policy om när svenska flaggan ska hissas utanför kommunhuset, för att hedra de svenskar som miste livet i terrorattacken i Bryssel i måndags.

ANNONS
|

Under torsdagen vaggar den svenska flaggan vid Bagges torg utanför kommunhuset, för att hedra svenskarna som sköts till döds och för att uttrycka stöd till anhöriga.

– Det var en enig kommunstyrelse som låg bakom beslutet. Alla ställer upp på det här för att hedra offren, säger Renée Bengtsson (S), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Reglerna för när kommunen ska flagga är beslutat av fullmäktige. Det finns allmänna flaggdagar, exempelvis under nationaldagen, nyårsdagen, juldagen, Nobeldagen eller när kungligheter fyller år. Sedan finns det dagar då Lerum flaggar som ligger utanför de allmänna flaggdagarna, som på Internationella kvinnodagen, HBTQ-dagen, EU-dagen och så vidare. Det flaggas även i samband med skolavslutningar och student, på West pride och vid officiella besök från utlandet.

ANNONS

Avviker från flaggpolicyn

Torsdagens flaggning sker alltså utanför de här fasta dagarna – och beslutas av kommunstyrelsen.

– Vi har en flaggpolicy som det heter, för när vi ska flagga och inte. Den följer vi. Vi har behövt avvika från den policyn här, säger Renée Bengtsson.

Det är sällan som kommunen avviker från denna förutbestämda plan. S-politikern har under sina år inom kommunpolitiken endast varit med om att det skett en gång, när flaggan hissades för Ukraina den 24 februari i år, för att visa solidaritet med det ukrainska folket i samband med Rysslands invasion av landet.

LÄS MER:Jättebostad vid Mjörn till salu: ”Exceptionell fastighet”

LÄS MER:Stefans heta företagsidé: Såser med sting

LÄS MER:Skicka in din bästa höstbild till oss – tävla om presentkort

ANNONS