Från vänster: Viktor Lundblad (M), kommunalråd, Gull-Britt Eide, kommundirektör, Renée Bengtsson (S), förste vice ordförande i kommunstyrelsen och Kim Erefalk, utvecklings och hållbarhetschef.
Från vänster: Viktor Lundblad (M), kommunalråd, Gull-Britt Eide, kommundirektör, Renée Bengtsson (S), förste vice ordförande i kommunstyrelsen och Kim Erefalk, utvecklings och hållbarhetschef. Bild: Matilda Falk

Lerum klättrar – topplacering i hållbarhetsrankning

När tidningen Dagens Samhälle nyligen rankade Sveriges kommuner och dess hållbarhetsarbete kom Lerum på en fjärdeplats. Kommunen har klättrat 16 platser på listan – och det på bara två år.
– Vi har bara jobbat med detta helhjärtat i några månader, och att då komma på en fjärdeplats tycker jag är jättebra, säger Viktor Lundblad (M), kommunalråd.

ANNONS

2015 antog Förenta Nationerna, FN, Agenda 2030. En långsiktig och ambitiös plan med hållbar utveckling i fokus där olika mål vägleder länder, såväl som kommuner, i det hållbara arbetet.

I Lerums kommun har man bara arbetat med Agenda 2030 i ett par månader, vilket nu har gett resultat. Det framgår i reportaget Hela listan: De är bäst på Agenda 2030-arbetet, som rankar Lerum till en fjärdeplats.

– Om jag inte missminner mig har det funnits ett förberedelsearbete från 2021 men det är en väldigt kort period som vi helhjärtat har arbetat med Agenda 2030, säger Viktor Lundblad.

ANNONS

Han hyllar kommunens tjänstemän i samma mening:

– Den främsta framgångsfaktorn är våra tjänstemän! Att under en sådan kort period ta sig an ett sådant stort och omfattande arbete, som att implementera de här 17 globala målen på en lokal nivå och förankra det i vår styrning och ledning, det är ett jättestort arbete.

Tydlighet – en viktig faktor i arbetet

Högst upp på listan bland kommunernas hållbarhetsarbete ligger Mölndal. För fyra år sedan började de arbeta med att implementera Agenda 2030 i kommunens styrning. Ett exempel Lerum sneglar mot – och tar inspiration från.

– Mölndal har jobbat mycket med tydlighet som vi tar efter nu. Att man inte håller det för spretigt, säger Kim Erefalk, utvecklings och hållbarhetschef.

Gun-Britt Eide, kommundirektör, håller med:

– Vi kommunicerar Agenda 2030 hela tiden, i allt vi gör. Det skapar en medvetenhet till alla medarbetare och i alla beslut vi tar så har vi lagt till hur vi tar hänsyn till Agenda 2030.

Konkreta åtgärder

Genom att implementera Agenda 2030 i kommunens olika beslut och dokument sker förändring i de olika verksamheterna. Enligt Kim Erefalk, utvecklings och hållbarhetschef, finns det mängder av exempel på konkreta åtgärder:

– Vi har jobbat väldigt bra inom måltidsservice med att minska sin matsvinn. Vi har länge jobbat med elbilar och plattform Lerum som är ett väldigt bra samarbete mellan skolan och stöd och omsorg.

Lerums kommun arbetar nu aktivt med Agenda 2030: 17 mål för hållbarhet.
Lerums kommun arbetar nu aktivt med Agenda 2030: 17 mål för hållbarhet. Bild: Pressbild FN

Frågor som hur man säkerställer en trygg framtid för barn och ungdomar och förebyggande åtgärder för jordskred är också med bland exemplen:

– Det är en palett av olika initiativ som gör detta tillsammans och som tar oss dit, fortsätter Erefalk.

Tidigare vision blev inaktuell – skrotades

Många kommuninvånare har säkerligen hört talas om kommunens vision om att bli Sveriges ledande miljökommun 2025. En vision som tidigare i år skrotades då den till viss del blev inaktuell, menar Viktor Lundblad:

– Min personliga upplevelse, när Agenda 2030 kom på plats globalt, är att det på många håll fanns en ovilja att fortsätta jobba med visionen. Man upplevde att den inte längre var aktuell men man vågade inte fatta beslutet och gå vidare till något annat.

Lundblad tror att det kan ha sinkat kommunens hållbarhetsarbete:

– Vi hade möjligtvis kunnat vara nummer ett redan nu, om man tidigare hade börjat ta sig an de här frågorna.

Renée Bengtsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen men också utbildningsnämndens ordförande, lyfter dessutom att Agenda 2030 fokuserar på mer än bara miljön.

– Agenda 2030 innehåller alla hållbarhetsperspektiv. Den gamla visionen skulle vara miljöledande men nu pratar vi även social, kulturell och ekonomisk hållbarhet. I de olika målen hittar vi alla perspektiv, säger Renée Bengtsson.

Mer om Agenda 2030 och rankningen

Agenda 2030, framtagen av FN 2015, är en ambitiös plan med 17 globala mål som strävar mot att nå hållbar utveckling.

Kommunerna har stor påverkan på den lokala utvecklingen och i rankningen från Dagens Samhälle tittar man på jämställdhet, klimat och miljö, invånares hälsa och samhällsutvecklingen. Rankningen utgår från nyckeltal som Rådet för kommunala analyser (RKA) tagit fram i samråd med Statistiska centralbyrån (SCB) och ett antal kommuner och regioner.

Lerums kommun lyckades även knipa en pallplats i rankningen av storstadskommuners hållbarhetsarbete enligt agenda 2030. Där placerade sig Lerum på plats tre.

LÄS MER:Här övar räddningstjänsten med helikopter vid sjön Aspen

LÄS MER:Efter ilskan i Lerum: Polisen beslagtog trimmade mopeder vid skolor

LÄS MER:Striden över – storskola i Norra Hallsås vinner laga kraft

ANNONS