Maja Axelsson, tävlande för Lerums SOK, tog brons på orienterings-SM i medeldistans .
Maja Axelsson, tävlande för Lerums SOK, tog brons på orienterings-SM i medeldistans . Bild: Emil Axelsson

Maja tog överraskande medalj på orienterings-SM

Maja Axelsson, tävlande för Lerums SOK, tog brons på orienterings-SM i medeldistans.
– Jag är lite förvånad, jag åker ju mest skidor, säger 18-åringen.

ANNONS

Den gångna helgen hölls SM i orientering på medeldistans i skogarna runt Timrå. Lerumstjejen Maja Axelsson ställde upp i klassen D18 och efter att ha blivit trea i sin grupp under fredagens kvaltävling tog hon sig till lördagens final.

Tävlingen avgjordes i en tekniskt svår terräng som bjöd på svårigheter för många löpare.

”Men Maja lyckades anpassa farten bra för att hinna med orienteringsmomentet och undvek stora misstag medan många konkurrenter troligen ville springa lite för fort och fick betala med större bommar”, skriver Majas pappa Jonas Axelsson i ett mejl.

Redan vid andra kontrollen var hon uppe bland de sex snabbaste och där höll hon sig hela tävlingen. I mål tog Maja ledningen och behöll den ända till sist startande Freja Herne kom i mål som segrare, med Tilia Olsson hack i häl.

ANNONS

Det blev alltså en brons-medalj för Maja.

– Det känns bra, men lite förvånande. Jag åker ju mest skidor, säger 18-åringen som just nu pluggar på skidgymnasiet i Mora.

Även tagit medaljer på skidor

All konditionsträning hon får på skidgymnasiet tror hon har bidragit till helgens resultat.

– Jag kan ligga i ganska högt tempo och ändå ha hjärnan med mig. Sedan har jag väldigt många år av orienteringsträning bakom mig. Jag brukar jämföra det med att cykla. När man väl lärt sig orientera så glömmer man inte bort det, även om man kan behöva några gånger på sig innan det sitter.

Även om fokus nu ligger på skidåkningen, återstår några orienteringstävlingar för Maja Axelsson i höst, bland annat 25-manna i Botkyrka i oktober.

– Det är mest för att träffa kompisar. Sedan tycker jag fortfarande att det är väldigt kul att orientera, även om jag inte tränar lika mycket som jag gjorde när jag var mindre.

Det senaste året har Maja Axelsson också tagit hem medaljer på skidor. I vintras blev det en bronsmedalj i sprinten på junior-SM och en på ungdoms-OS i Sappada, även där i sprint. Maja blev också totaltvåa i den svenska juniorcupen Bauhaus cup i vintras.

LÄS MER:Dåligt matchklimat fick Lekstorp IF att vägra match – kritiserar fotbollförbundet

LÄS MER:Succésäsong för Lerumsfostrade Erik Gunnarsson i Utsikten

LÄS MER:Det här händer i Lerum i helgen

ANNONS