Man döms för inbrott i äldreboende och lägenheter

Mannen som åt en efterrättspaj samtidigt som han stal saker på ett äldreboende i Lerums kommun har dömts för detta och tre andra inbrott. Alingsås tingsrätt bestämmer påföljden till skyddstillsyn med vård.

ANNONS
|

Mannen i 35-årsåldern var kraftigt narkotikapåverkad när han gjorde inbrott i tre lägenheter på Höjden i Lerum och ett äldreboende i Lerums kommun.

Nyligen var målet uppe i Alingsås tingsrätt. Han döms för fyra fall av inbrottsstöld och påföljden bestäms till skyddstillsyn med behandling. Mannen ska också betala drygt totalt 36 000 kronor i skadestånd till främst Lerums kommun men också en privatperson vars bostad han bröt sig in i.

35-åringen bor inte i Lerums kommun men hade under tiden för brotten anknytning hit.

I polisens förundersökning får han frågan om han vill berätta om inbrottet på äldreboendet, och han svarar:

ANNONS

– Jag gick förbi, såg ett fönster öppet. Jag fick dumma tankar och hoppade in genom fönstret, rotade överallt och plockade på mig massa grejer. Jag gick genom rum och kollade i rum om det var folk där, det var ingen där så jag lastade allt i en påse. Kommer inte ihåg men det kan varit en svart sopsäck. Jag lämnade påsen någonstans men kommer inte ihåg var.

Därefter gick han hem till en bekant och sedan knackade polisen på dörren.

Erkänner och ångrar sig

Förundersökningsledaren berättar för honom att det hittades en svart säck med saker på utsidan av äldreboendet. Och 35-åringen konstaterar att det säkert var han som lämnade den där, men att han inte kommer ihåg.

Polisen frågar: Vad skulle du göra alla saker?

Och han svarar:

– Använda dem. Jag gillar elektronik. Gillar att hålla på med datorer och elektronik.

Han får frågan om han bröt upp något lås och minns då att han gjorde det, i ett omklädningsrum.

Polisen undrar också om det är något annat han vill berätta, och mannen säger:

– Jag är jävligt ledsen för det som har hänt och vill be om ursäkt till alla parter.

Under ett annat förhör undrar förundersökningsledaren om han gör anspråk på sakerna som beslagtogs eller om polisen kan återlämna dem. Och mannen svarar:

– De skall lämnas tillbaka till dom de tillhör!

Inbrottstjuven får frågan om historien han berättat stämmer:

– Jaa, den är rätt, för jag gick ju lite i skåpen där och så gick jag runt och så ett kylskåp, där åt jag paj tror jag det var.

Förundersökningsledaren säger bara: mmm.

Och mannen fortsätter:

– Det är också en sådana där, varför skall jag göra så, varför, i normalt fall jag hade aldrig, varför skall jag gå på ett äldreboende, du vet, det är ju människor som är sköra som och så kommer jag där i deras hem och, jag tycker att det är lite smutsigt, lite äckligt gjort, du förstår mig?

Har återfallit i brott

Det var inte första gången gärningsmannen var i klammeri med rättvisan.

Han förekommer under 44 avsnitt i belastningsregistret. Senaste domen meddelades i våras, då dömdes han till 80 dagsböter för ringa narkotikabrott. Förra året dömdes han till sju månaders fängelse för bland annat misshandel, stöld och narkotikabrott.

När Alingsås tingsrätt ska bestämma straff konstaterar domstolen att 35-åringen under huvudförhandlingen uppgett att han under lång tid har missbrukat droger och begått kriminella gärningar men att han nu vill ändra på sitt liv.

Kriminalvården har föreslagit att han ska dömas till skyddstillsyn med en särskild behandlingsplan.

Tingsrätten konstaterar att eftersom 35-åringen har återfallit i brott, och att denna brottslighet dessutom har ett högt straffvärde, krävs särskilda skäl för att välja ett annat straff än fängelse.

Domstolen lyfter att skyddstillsyn kan bidra till att gärningsmannen inte begår nya brott. Det är också så att det av utredningen framgår att hans missbruk i hög grad bidragit till att han har begått brotten. Det är dessutom så att han inte bara har godkänt behandlingsplanen utan också varit aktiv i att ta fram den.

Enligt tingsrätten har planen ett lämpligt innehåll som är en tillräcklig konsekvens av brottsligheten. Det finns därför särskilda skäl att döma honom till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Om fängelse i stället hade valts skulle straffets längd ha bestämts till ett år nio månader, vilket är straffvärdet för brotten.

LÄS MER:Inbrottsräd i Lerum – man åtalas: ”Bröt sig in på äldreboende”

LÄS MER:Polisen varnar: Många telefonbedrägerier i Lerum

LÄS MER:Ung kvinna misshandlade nära anhörig i Lerum

ANNONS