Miljöministern Romina Pourmokhtari nekar upphävt strandskydd vid Aspen

Lerumsbon vill att strandskyddet på hans fastighet ska upphävas. Men så blir det inte. När frågan slutligen hamnat på miljöministern Romina Pourmokhtaris, (L), bord säger hon nej.

ANNONS
|

Den aktuella markdelen är en lucktomt, alltså en tomt mellan bebyggda fastigheter som inte är bebyggd. Strandskyddet innebär bland annat att det inte får byggas bostäder på tomten. Området ligger nära Aspen, som har utvidgat strandskydd 300 meter från strandlinjen.

Redan 2014 tog kommunen och länsstyrelsen upp frågan om det ska tillåtas att byggas bostäder på den aktuella tomten. Kommunen sa ja men den högre instansen länsstyrelsen sa nej, och upphävde därmed kommunens beslut.

Mannen har alltså på nytt ansökt om att strandskyddet skulle upphävas. Men i december 2021 fattade länsstyrelsen beslutet att så inte skulle ske. Motiveringen var att området är av riksintresse för naturvård:

ANNONS

”Ett tätortsnära område som det här har normalt sett höga värden för allmänhetens friluftsliv. Länsstyrelsen anser att det är olämpligt att upphäva strandskydd i ett tätortsnära område.”

I beslutet står det också: ”Att området idag inte innehåller särskilda värden för friluftslivet eller djur- och växtlivet innebär inte att det inte kan komma att bli värdefullt i en framtid”.

Nu har regeringen sagt sitt

Fastighetsägaren överklagade till regeringen, som nu har kommit till samma slutsats som länsstyrelsen. Romina Pourmokhtari, (L) som är Sveriges klimat- och miljöminister, svarar att regeringen avslår överklagandet. Hon hänvisar till länsstyrelsen, som konstaterar att det tätortsnära läget innebär att Aspen med strandområde har ett värde som tätortsnära rekreationsområde. Sjön har en hög biologisk funktion och en artrik fiskfauna.

Man ser också att exploateringstrycket är stort i området. Romina Pourmokhtari skriver till Lerumsbon: ”Regeringen konstaterar att det inte är uppenbart att området saknar betydelse för strandskyddets syften och instämmer i länsstyrelsens bedömning att det saknas förutsättningar för att upphäva strandskyddet i enlighet med ditt önskemål.”

Strandskydd

Syftet med skyddet är att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten. Strandskyddet gör att allmänheten har tillgång till strandområden och att djur och växter kan fortsätta leva i sin miljö.

Skyddet gäller i hela Sverige vid samtliga stränder vid havet, insjöar och vattendrag oavsett storlek både i tätort och i glesbygd, oavsett om det finns gott om sjöar och vattendrag eller inte oavsett vilka naturtyper eller arter som finns 100 meter från strandkanten både upp på land och ut i vattnet, även miljön under vattnet.

Inom den strandskyddade zonen är det förbjudet att uppföra nya byggnader ändra byggnader eller sätta upp andra anläggningar eller anordningar som avhåller allmänheten från att röra sig där gräva eller på annat sätt förbereda för sådana byggnationer utföra andra åtgärder som kan skada växt- och djurliv. Anläggningar eller anordningar som är förbjudna kan till exempel vara bryggor, pirar, staket och parkeringsplatser. Andra åtgärder som kan skada växt- och djurliv kan vara att fälla träd, muddra, lägga upp massor eller gödsla.

Det finns dock några platser som strandskyddet är borttaget på.

Länsstyrelsen kan utvidga zonen till upp till 300 meter från strandlinjen, om det behövs för att säkerställa strandskyddets syften.

Källa: Naturvårdsverket

LÄS MER:Bostadsområdet Aspen strand i Lerum närmare verklighet: ”Vi är glada”

LÄS MER:Kallbadhus vid Aspen i Lerum får nej igen: ”Vi får hämta andan”

LÄS MER:Stort intresse för unik 1800-talsgård vid Aspen

ANNONS