Nationaldagsfirande i Lerums kommun – se bilderna

Många kommunbor lockades till Mjörnbotorget i Gråbo under nationaldagsfirandet. Det hölls tal, spelades högtidlig musik och hissades flagga.

ANNONS
|

Det var vid 10.30-tiden under tisdagen som nationaldagsfirandet inleddes på Mjörnbotorget i Gråbo.

– Det är kul att det har kommit så mycket folk. Och man kan ju inte klaga på vädret, säger en Gråbobo på platsen.

Så plötsligt syntes en parad gå in på torget. Det var Stora Lundby scoutkår, hållandes flaggor, ledd av en violinist i folkdräkt. Paraden gjorde honnör kring flaggstängerna när svenska flaggan hissades till trumpetfanfar.

Nationaldag firas i Gråbo med tal och musik

Därefter äntrade Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande, torgets scen. Han inledde sitt tal med en bit historia.

– Den 6 juni 1523 väljs Gustav Vasa till kung i Sverige. Det är alltså 500 år sedan på dagen. Det medförde att Sverige bröt sig ur Kalmarunionen med Danmark och Norge och åter blev ett självständigt land, sa han.

ANNONS

Han berättar att det finns många saker att fira under nationaldagen. Sveriges allemansrätt, vår kultur och den personliga friheten.

– Vi är ett av världens mest individualiserade folk som värnar om vår yttrandefrihet och vår integritet. Vi har en tryckfrihetsförordning från 1766. Världens äldsta.

Han hyllar vidare Sverige för kostnadsfri skolgång, tandvård och sjukvård. Så avslutar han:

– Jag älskar också Lerums kommun för att vi har närheten till storstadens utbud och landsbygdens och naturens direkta närhet. Jag är stolt och tacksam för att bo i Lerums kommun och Sverige.

Flera nationaldagsfiranden i Lerums kommun

Scouterna Axel Byström, 13 år, och William Byström, 17 år, hissade flaggan på Mjörbotorget. De deltog också i paraden.

– Det känns kul när man går här för det är så mycket pensionärer och det är något som uppskattas av dem. Det krävs så lite från oss och betyder så mycket för dem, säger Axel Byström.

Det hålls flera nationaldagsfiranden i Lerums kommun under tisdagen. Bland annat också i hembygdsparken i Lerum.

LÄS MER:Bosse från Floda – en prisad skogsman

LÄS MER:Deras skyltar ska rädda rödlistade igelkottar i Tollered

LÄS MER:Efter bombhotet mot Ljungviksskolan i Gråbo – extra polisstöd

ANNONS