Vad har E-type, tjuren Ferdinand och Lerums seglare gemensamt? De kan alla härledas till förslagen om ny kommunslogan för Lerum, anser LT:s chefredaktör Jonas Rindefjell.
Vad har E-type, tjuren Ferdinand och Lerums seglare gemensamt? De kan alla härledas till förslagen om ny kommunslogan för Lerum, anser LT:s chefredaktör Jonas Rindefjell. Bild: Kent Eng

Jonas Rindefjell: Lerums kommunslogan – om läsarna får välja

Vad kan man egentligen läsa in i en kommunslogan? Ganska mycket anser chefredaktör Jonas Rindefjell om läsarnas nya förslag där bland annat ett oväntat leder till eurodiscokungen E-type och Star Wars.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Den ledande majoriteten i Lerum vill byta ut kommunslogan. För en tid sedan bad vi dig som läsare att gnugga geniknölarna och komma med förslag på en ny slogan. Nu är det hög tid att se vad vi har fått in.

Först och främst får jag tacka de läsare som gjort slag i saken och kommit in med förslag. I faktarutan längst ned i artikeln kan du läsa alla inkomna bidrag.

Om varumärkesexperterna får beskriva en bra kommunslogan är de flesta rörande överens om att komma nära essensen i det som är Lerum i vårt fall. Eller vart vi är på väg. En kommunslogan ska ge ett budskap, och gärna kombineras med en kul knorr.

ANNONS

En omvärldsbevakning vittnar om att kommunerna i Sverige blandar och ger. Det används engelska, nödrim, ordvitsar och matematik. En del är seriösa, andra borde kanske skrotats redan på idéstadiet.

Lerumslogan flirtar med E-type

LT-läsarnas förslag rör sig över ett brett spektrum. En personlig favorit är ”This is the way” som populärkulturellt flirtar med såväl Star Wars spinoffserie Mandalorian som eurodiscokungen E-types gamla dänga med samma namn. Syftar man på E20 som plöjer genom kommunen? Inte en aning. Men den är ju helt klart internationellt gångbar.

Eller vad tycker ni om ”Lerum – en plats att växa på”? Bra svung och fin koppling till de som vill slå ner bopålarna och skaffa familj. Enda lilla abret här är att Gråbo redan för tio år sedan började använda samma slogan. Kan det här vara en passning till centralorten Lerum att inte ta för mycket plats i kommunen? Ett annat förslag är nämligen ”Inte bara Lerum”.

Ytterligare ett bidrag som sticker ut är ”där livet gror”. En tydlig koppling till naturen och ovanstående förslag om att växa. Inte så dumt alls. Kan det vara det här som sammanför Lerumsborna i en samstämt jubel där både centralort och småorter känner sig sedda?

En läsare slår fast att vad som helst är bättre än den nuvarande ”mer än du tror”. I så fall kanske det är bättre att skippa slogan helt. Det blir billigt för kommunen och man slipper tjura om att det kostar pengar att ta fram en ny slogan. På tal om tjur förresten som åter ska användas som ny logga. Kan man tänka tjuren Ferdinand och helt enkelt komma fram till:

”Lerum – där du kan sitta och lukta på blommorna”.

Nej, jag kanske är fullständigt ute och seglar, men här i Lerum passar ju det bra med tanke på traditionen:

”Lerum – här får du vind i seglen”.

Läsarnas bidrag till Lerums nya kommunslogan

Lerums slogan idag:

”Lerum – mer än du tror”

Läsarnas förslag:

"Lerum - där livet gror"

"Lerum - där människor och natur möts"

”Lerum - där idéer blir verklighet"

"Lerum - där gemenskap skapar framgång"

"Lerum - en plats att växa på"

Lerum - "This is the way"

”Vi tror på dig”

”Lerum – nära naturen, ett stenkast från stan”

”Tillsammans är vi starka”

”Lerum... där allt är möjligt”

Sedan har vi en kategori som luftar ett visst missnöje eller en skepsis mot kommunslogan överlag:

”Inte bara Lerum!”

Tror att dom kommer bestämma sig för: "Som det alltid har varit."

Vad som helst är bättre än nuvarande

LÄS MER:Politikerna vill skrota Lerums slogan: ”Andas dåligt självförtroende”

LÄS MER:Politikerna vill skrota Lerums slogan: ”Andas dåligt självförtroende”

LÄS MER:Efterlängtat seglarläger blir av – efter långt coviduppehåll

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS