Psykologen synar höstdeppen: ”Positivt tänkande är katastrofalt”

Hur ska man tackla höstmörkret efter den regnigaste sommaren i mannaminne? Anders Almingefeldt tror inte på roliga resor som någon quickfix. Och det där positiva tänkandet kallar han för katastrofalt.
– Då tar du inte dig själv på allvar, menar psykologen.

ANNONS
|

Även om september faktiskt bjöd på en hel del sensommarvärme kommer vi ändå att minnas 2023 för den extremt regniga sommaren. Och ja, det spelar roll för vårt mående när vi nu går in i mörkare tider, det bekräftar psykologen.

– Vi har så stora förväntningar inför somrarna, saker vi vill passa på att göra. När sommaren då blir såhär regnig är besvikelsen större när hösten kommer. Det är som att vi är på minus redan när vi börjar, säger Anders Almingefeldt som driver Alingsås psykologmottagning.

– Det ökar den allmänna sårbarheten lite, fortsätter han. Både när det gäller vanligt illabefinnande och en del psykiska diagnoser. En bra sommar utgör ju ett skydd och en energidepå för höstens påfrestningar.

ANNONS

Folk mår som sämst när de förväntas må bra men ändå inte gör det. När man tillåter sig en känsla kan man också hantera den bättre.

Men även efter en varm och solig sommar känner många sig mer nere än vanligt på hösten. Anders kallar det för en ”folklig deppighet”, en årligen återkommande humörsänkning som vi svenskar delar med varandra. Och i det ligger också en styrka.

– Vi brukar säga att november, den är tuff, och det kan alla känna igen sig i. Man kan känna en gemenskap i det. Folk mår som sämst när de förväntas må bra men ändå inte gör det. När man tillåter sig en känsla kan man också hantera den bättre.

Psykologens råd – så fixar du höstmörkret

1. Höstmörkret ÄR inte roligt. Tillåt dig själv att vara deppig emellanåt. Och lat! Bädda ner dig i soffan och sträckkolla tv-serier utan dåligt samvete.

2. Boka in saker även om du inte har lust. Energin kan komma bara av att göra de där sakerna.

3. Testa dig fram för att ta reda på vilken sorts trötthet du egentligen känner. Blir du piggare av en promenad eller behöver du kanske bara sova?

4. Prata om dina känslor med de människor du har omkring dig i vardagen. Att ge och få bekräftelse av andra gör det lättare att hantera jobbiga perioder.

5. Akta dig för att enbart gnälla. Försök aktivt hitta små saker som gör vardagen lite roligare. Det kan räcka med att föreslå en gemensam fika.

6. Resor och spa-helger i all ära, börja i rätt ände och försök skapa ett vardagsliv du faktiskt trivs med. Annars blir resorna lätt en verklighetsflykt, som inte ger så mycket i längden.

Ofta får vi höra att vi måste tänka positivt. Det är ett feltänk, menar Anders Almingefeldt.

– Det är rent katastrofalt. Då tar du inte dig själv på allvar, och tillåter inte dina egna negativa känslor. Man måste våga säga att man inte mår så bra. Det är ju då du kan få bekräftelse och förståelse.

Helt okej att gnälla på höstmörkret alltså. Och att vara lat. Fast även latheten och gnällandet har en gräns. I vissa lägen får man försöka vara lite konstruktiv och föreslå något konkret som piggar upp, som en promenad eller en fika.

– Det är ju inte bra om två personer sitter och ältar för mycket, så att det blir en känsla av maktlöshet, påpekar Anders.

– Om det är något jag som psykolog verkligen vill förmedla så är det att inte vänta på att man ska få lust att göra något, utan vänd på det; gör något för att få lust!

Det där man ska göra behöver inte alltid var så jätteroligt, som många kanske tänker. Anders Almingefeldt tycker att vi hellre ska gå in för att skapa en lite bättre vardag än att åka på lyxiga weekendresor.

– Jag upplever inte bara att många reser i väg på hösten utan också att många startar roliga projekt, och det är jättebra, säger Anders. Störst effekt har det faktiskt när vi gör något vi är nöjda med. Det kan vara att rensa en garderob eller ringa det där telefonsamtalet du har tänkt att göra så länge. Det är en oslagbar källa till tillfredsställelse, och allra helst när det vi gör involverar andra människor, när vi gör andra glada.

Hur vet man skillnaden då, på en vanlig höstdeppighet och en riktig depression? När borde man söka professionellt samtalsstöd?

– Rent kliniskt är det rätt stor skillnad på de tillstånden. En deprimerad person söker sällan gemenskap kring sin deppighet utan vänder det mer inåt. När vi är deprimerade gör vi saker som inte gagnar oss och drar oss tillbaka.

Så när man verkligen behöver prata vill man inte göra det?

– Exakt. Och man tror inte heller att det hjälper att prata. Därför är det inte dumt om anhöriga kan hjälpa till där.

LÄS MER:Junior-SM i klättring avgörs i Stenkullen: ”Högst vinner”

LÄS MER:Jättebostad vid Mjörn till salu: ”Exceptionell fastighet”

LÄS MER:Lerumspolitikern en kilometer ifrån terrordådet

ANNONS