Efter ett beslut från Lerums kommun, har 61 hushåll fått flytta från sina genomgångsbostäder under våren.
Efter ett beslut från Lerums kommun, har 61 hushåll fått flytta från sina genomgångsbostäder under våren. Bild: Björn Olsson

Så gick det för flyktingfamiljerna som kommunen vräkte

Nu har tidsfristen gått ut för de 61 hushåll som Lerums kommun beslutat att vräka från sina genomgångsbostäder.
– Alla har någon form av lösning för sitt boende, säger Marie Blomqvist, chef för stöd- och omsorgsförvaltningen.

ANNONS

Som Lerums Tidning tidigare berättat har den politiska majoriteten i Lerum beslutat att införa striktare regler för sina så kallade genomgångsbostäder, där bland annat nyanlända får husrum.

I max två år får man bo kvar i bostäderna. Ett beslut som inneburit att 61 hushåll, varav 14 barnfamiljer, fick sina kontrakt uppsagda i vintras. Den 30 juni var sista utflyttningsdag.

Enligt Marie Blomqvist, chef för sektor stöd och omsorg, har alla berörda hushåll nu hittat någon form av lösning för sitt boende, ”antingen egna lösningar eller i enlighet med gällande lagstiftning.”

Kommunen får inte alltid veta vart personerna ifråga har flyttat, men man har enligt Marie Blomqvist information om de flesta.

ANNONS

– Av de hushåll som vi känner till och som var aktuella för avflytt, så har merparten fått tillsvidarekontrakt. Andra har fått tidsbegränsade boenden.

Hon fortsätter:

– I några fall har inflyttningsdatum varit efter den 30 juni och i dessa fall har de som berörts fått förlängt hyresavtal i befintlig bostad tills de kan flytta in.

Ingen av familjerna ska ha stått utan bostad när det var dags att lämna in nycklarna.

– Enligt den information som jag har fått om hushållen, som var aktuella för avflytt den 30 juni, är det inte någon som behövt bistånd i form av tak över huvudet, säger Marie Blomqvist.

LÄS MER:Lerums kommun vräker 61 flyktingfamiljer – riskerar bli bostadslösa

LÄS MER:Förslag om barnfamiljer fick över 500 röster – måste tas upp av Lerums politiker

LÄS MER:Avslog medborgarförslag – flyktingfamiljer får inte bo kvar

ANNONS