Så kan miljardneddragningen slå mot Säveåns dalgång

Regeringen skär ned på anslagen till naturvården med nästan 1,5 miljard kronor. Linus Kron, vd på Västkuststiftelsen, oroas över hur stigar runt Säveån kan drabbas av det.
– Ett scenario är att vi får stänga av området eftersom vi inte kan garantera säkerheten, säger han.

ANNONS
|

Det blir mindre pengar till naturvården i regeringens budget för 2023.

Totalt handlar det om nästan 1,5 miljard kronor jämfört med 2022. Anslagen till skötsel av värdefull natur krymper med 931 miljoner kronor och för skyddet av densamma är minskningen 550 miljoner kronor.

– Visst har det funnits signaler, men att det skulle hamna på den här nivån – helt oväntat, säger Linus Kron, vd för Västkuststiftelsen, som sköter och förvaltar flertalet naturreservat i Västra Götaland och Halland.

Västkuststiftelsen finansieras bland annat genom statliga bidrag från länsstyrelsen.

– I Västra Götaland får vi en neddragning på 66-67 procent, säger Linus Kron och fortsätter:

ANNONS

– Jag har jobbat inom offentligt finansierad förvaltning de senaste 20 åren och har aldrig varit med om en så kraftig nedskärning.

Det finns, enligt Linus Kron på Västkuststiftelsen, en risk för att även Gotaleden kan komma att påverkas av budgetneddragningen.
Det finns, enligt Linus Kron på Västkuststiftelsen, en risk för att även Gotaleden kan komma att påverkas av budgetneddragningen. Bilden är en arkivbild. Bild: Tobias Kjellberg

Så påverkas Lerum

De minskade anslagen kommer att synas även i Lerum.

I området runt sjön Hulan har Västkuststiftelsen arbetat mycket med att bekämpa invasiva växter.

– Det är osäkert om vi kan fortsätta med detta. Det är synd, för de tidigare åtgärderna blir nästan helt bortkastade, säger Linus Kron.

Anläggandet av en grillplats och en informationsskylt vid Jonsereds strömmar får skjutas på framtiden.

I Säveåns dalgång har Västkuststiftelsen satsat mycket på spänger och annat som underlättar framkomligheten.

– De bör kontinuerligt bytas ut. Nu kommer detta inte kunna göras i den omfattning vi skulle önska, säger Linus Kron.

Han är orolig för hur Västkuststiftelsen ska klara av att hålla undan träd som fallit över stigar vid Säveån.

– Vi har lite mindre möjlighet att hinna med det. Det finns en massa bäver i området och de käkar på träden, som faller över stigar. Det är farligt. Ett scenario är att vi får stänga av området eftersom vi inte kan garantera säkerheten. Jag hoppas att vi inte hamnar där.

Gäller det mindre stigar eller Gotaleden?

– Det skulle kunna finnas en risk för Gotaleden.

Västkuststiftelsen har, enligt Linus Kron, jobbat för att höja kvaliteten på Gotaleden.

– Jag hoppas att vi kan hålla den, men det är inte säkert att vi kan det. Där skulle vi behöva göra vissa saker, som att grusa upp områden. Det är inte säkert att vi har de pengarna och att det går bakåt även längs lederna.

Inga nysatsningar på friluftsliv

Västkuststiftelsen kommer överlag prioritera naturvård framför friluftsliv.

Linus Kron framhåller att länsstyrelsen bildar naturreservat för att i hög grad återskapa gamla kulturlandskap och att de viktigaste naturvårdsåtgärderna i Västsverige är slåtter, bete och bränning av ljunghedar.

Västkuststiftelsen skaffar fram avtal med markägare och ersätter de som har djur på magert skogsbete.

– Vi kommer dra ned på ambitionsnivån för naturvården och får försöka att bibehålla det så mycket vi kan, säger Linus Kron och fortsätter:

– Naturvården är basen för all annan verksamhet. Det är där som vi har de flesta avtalen som sträcker sig över flera år. Vi känner oss tvungna att prioritera naturvård, framför allt markägarnas betesdjur.

Då blir i sin tur arbetet med friluftsliv lidande.

– Det blir i princip inga nysatsningar överhuvudtaget i år och lika sorters restaureringar får prioriteras ned.

LT har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) för en kommentar. Hennes pressekreterare Niki Westerberg svarar LT i ett mejl. Bilden är en arkivbild.
LT har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) för en kommentar. Hennes pressekreterare Niki Westerberg svarar LT i ett mejl. Bilden är en arkivbild. Bild: Sanna Tedeborg

Så svarar regeringen

LT har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, Liberalerna, för en kommentar till budgetneddragningen. Ministerns pressekreterare Niki Westerberg svarar i ett mejl:

– Sverige är ett av de länder i världen som ligger längst fram i klimat- och miljöpolitiken, och det ska vi fortsätta göra, skriver Westerberg.

Regeringen har, enligt Niki Westerberg, lagt en stram budget i år på grund av den höga inflationen, lågkonjunkturen och de höga elpriserna.

– Trots det har vi lagt den näst högsta klimat- och miljöbudgeten någonsin, skriver hon.

Den tidigare regeringen gjorde många tillfälliga satsningar inom klimat- och miljöområdet som avslutades 2022, enligt Niki Westerberg.

– Det ekonomiska läget gör att regeringen inte hade möjlighet att förlänga några av dem när vi tillträdde. Regeringen kommer att presentera flera åtgärdsförslag på det här området framöver i kommande budgetar och regleringsbrev – när ekonomin tillåter, avslutar hon.

LÄS MER:Grundaren av Garveriet i Floda sörjer nedläggningen

LÄS MER:Sorgen i Floda efter beskedet att Garveriet stänger: ”Väldigt tråkigt”

LÄS MER:Restaurangen på Garveriet i Floda läggs ner – 15 anställda varslas

LÄS MER:Tusentals vill fynda begagnade barnkläder i Lerum

ANNONS