Sorgen i Floda efter beskedet att Garveriet stänger: ”Väldigt tråkigt”

Den välrenommerade restaurangen Garveriet i Floda ska stänga, det meddelade företagsledningen under onsdagen. Nu uttrycker invånare i Floda sorg och förvåning över beskedet.
– Det är faktiskt sjukt sorgligt, säger Jonas Unosson på Unossons charkuteri i Floda.

ANNONS
|

Lönsamheten gick inte ihop för restaurangen Garveriet i Floda, något som nu tvingar dem att slå igen dörrarna. När LT pratar med näringsidkare på orten, lyfter de särskilt restaurangens hållbarhetsprofil som något som var utmärkande för företaget.

– De har ett koncept som är speciellt och hedervärt, men det kanske är svårt att locka en lokal publik. Att få människor att komma hit och äta är svårt, säger Nicke Sundström, delägare i The Tannery Club, som ligger i samma område.

Flera lokala företagare i Floda beskriver att de har goda relationer till varandra – ibland deltar de i gemensamma aktiviteter och planerar evenemang för att främja handeln. På så vis hade många därför också en relation till Garveriet.

ANNONS

– Min kollega ringde och berättade det förut. Jag trodde han skojade först, säger Abbas Salehi, ägare av Järnvägskrogen vid Floda station, om beskedet..

Han fortsätter:

– Jag tycker att det är skittråkigt, det är en fin verksamhet som går i graven. Det är tråkigt för Floda och det är tråkigt för de som jobbar där.

Också på Facebook regnar kondoleanser.

”Fy så tråkigt, jag har verkligen uppskattat allt med Garveriet”, skriver en Flodabo.

”Åh nej! Garveriet har varit en så fin plats att hänga på. Hoppas verkligen hålet fylls med något minst lika bra. Floda behöver nytänkande pionjärer”, skriver en annan.

Satte Floda på kartan

Men Garveriet i Floda var känt också utanför kommunen. Bland annat hyllades företaget av restaurangguiden White guide och omnämndes i den amerikanska nyhetstidningen The New York Times.

Med kursverksamhet, spelningar, stand-up-kvällar, vedeldad ugn och surdegsbak har de lockat till sig besökare från utomsocknes, inte minst från Göteborg. Komiker som Marcus Berggren och Emma Knyckare är två exempel på dragplåster som gästat restaurangen.

– Garveriet är omtalat, det är unikt i sin profil och har hjälpt till att sätta Floda på kartan. Det är tråkigt att de måste stänga, säger Åsa Thulin, kommunikationschef i Lerums kommun.

Jonas Unosson, delägare i Unossons charkuteri på Floda torg, menar att Garveriet också bidrog till att fler kunder besökte andra näringsidkare i centrala Floda.

– Hoppas de hittar någon snart så att det blir fortsatt verksamhet där borta. Det är faktiskt sjukt sorgligt, säger han till LT.

En framgångssaga

Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande, stämmer in och beklagar stängningen. Han skriver i ett mejl:

"Garveriet har på många sätt vart en framgångssaga vad gäller trygghetsskapande samhällsplanering, där man har vänt ett otryggt område till ett område med liv och rörelse. Restaurangen har såklart vart en del i detta.”

Så fortsätter han:

”Dessvärre befinner vi oss i tuffare ekonomiska tider. Jag noterade dock att det sker samtal med flera intressenter och jag hoppas såklart att en affär kan gå i lås så att områden kan vidareutvecklas och bidra med fler intressanta möten."

LT har sökt Lerums näringslivschef Maria Jerenvik, som inte vill kommentera Garveriets stängning. LT intervjuade i stället en annan tjänsteperson inom kommunens näringslivsenhet som hade god kännedom om näringslivet i Floda och Garveriets betydelse för orten. Den anställde fick emellertid munkavle av Maria Jerenvik och drog tillbaka sin medverkan.

LÄS MER:Restaurangen på Garveriet i Floda läggs ner – 15 anställda varslas

LÄS MER:Syfabriken lämnar Nääs – skänker bort 1800-talsmaskin

LÄS MER:Satsar på klassisk barberarsalong: ”Blir lite gubbdagis”

ANNONS