Syfabriken lämnar Nääs – skänker bort 1800-talsmaskin

Efter 23 år på Nääs fabriker flyttar Regale Industrisömnad till Stenkullen - och stänger sin skinnbutik Bruksortens. Nu söker ägaren Liselott Lundmark någon som vill ta över företagets antika skärmaskin.

ANNONS
|

Under varumärket Bruksortens har Regale industrisömnad i flera år sålt egendesignade skinnprodukter på Nääs fabriker. Inom kort läggs butiksdelen ner.

– Jag har sålt företaget till en anställd, Jessica Lindberg, och hon ska inte fortsätta med skinn utan fokusera på ren industrisömnad, säger ägaren Liselotte Lundmark, som drivit syfabriken i 23 år.

Själv ska hon gå vidare till nya utmaningar, som hon uttrycker det.

– Det känns spännande, och väldigt bra att det är just Jessica som tar över. Hon har varit anställd i 12 år, så vi är ett väl inarbetat gäng.

Jessica Lindberg planerar under våren att flytta hela fabriken till Stenkullen.

ANNONS

– Det är billigare och jag bor i Stenkullen. Och företaget är inte längre i behov av att finnas där folk råkar komma in eftersom vi främst vänder oss till andra företag, säger hon.

Skänker antik maskin

I sina nya lokaler har Jessica inte plats för den 700 kilo tunga bokbindarskärmaskinen som varit i företagets ägo i minst 50 år, och numera pryder lokalen på Nääs fabriker.

– Den är från slutet av 1800-talet, men fullt funktionell. Den är elektrisk nu, men tidigare var den manuell och vevades för hand. Vi har skurit band och skinn med den, säger Liselotte.

Genom Tradera och olika Facebookgrupper har hon försökt hitta någon som vill köpa maskinen, och flera har visat intresse.

– Vi har haft privatpersoner som har stora hus som tyckt att den hade varit så himla fräck att ha hemma.

Men ännu har ingen tagit steget och slagit till.

– Det skulle kännas jättetråkigt om man skulle behöva skrota den. Så vill någon ha den, bortskänkes den, säger Liselotte.

– Mot bortforsling, tillägger Jessica.

LÄS MER:Kulturarvet på väg att raseras – nu ska Nääs slott räddas

LÄS MER:Norrskensfest i Lerum – invånare flockas till utkiksplatserna

LÄS MER:Färghandeln i Lerum gick från konkurshot till dygnetruntöppet

ANNONS