Så mycket tjänar toppcheferna på kommunen

Det skiljer 34 000 kronor i månaden mellan Lerums kommundirektör och den förvaltningschef som ligger lägst på löneskalan. LT har begärt ut vad toppcheferna på kommunen tjänar – här är hela listan.

ANNONS

Gull-Britt Eide är sedan april 2020 kommundirektör på Lerums kommun, vilket innebär att hon bär det yttersta ansvaret för kommunens arbete och är den som samordnar kommunens förvaltning.

Hon tjänar bäst på kommunen, med en månadslön på 110 350 kronor. Det är lika mycket som kommundirektören i grannkommunen Partille tjänar, men omkring 3 000 kronor mer än vad motsvarande person på Alingsås kommun tjänar.

”Lönen är en del av flera kriterier som jag vägde samman när jag skulle ta ställning till tjänsten som kommundirektör”, skriver Gull-Britt Eide, som vill svara på våra frågor via mejl, till Lerums Tidning.

ANNONS

Hon fortsätter:

”Lönen och löneutveckling är en viktig del för mig precis som för de flesta”, skriver kommundirektören på frågan om hon är nöjd med sin lön.

Ett komplext jobb

Hennes yrkesroll hör enligt SCB:s statistik till de yrken i landet med högst medellön. På samma nivå som general- och landstingsdirektörer där medellönen ligger på 99 900 kronor i månadslön.

Huruvida hennes lön är rimlig sett till ansvaret tjänsten medför beror på vad man väljer att jämföra med, menar hon.

”Tjänsten är att likställas med tjänster i företagsledande ställning där likheterna är stora med mitt jobb som kommundirektör. Komplexiteten i uppdraget är omfattande, ansvaret stort och uppdraget krävande där du även avtalat bort anställningstryggheten”, förklarar hon.

När chefslöner i Lerums kommun ska sättas, finns ett flertal kriterier som de inblandade går efter, förklarar Gull-Britt Eide, som nämner uppdragets art och omfattning, erfarenhet, utbildning och lönenivåer för liknande uppdrag i arbetsmarknadsregionen.

Jag gissar att arbetsgivaren Lerums kommun vill vara så attraktiv som möjligt, men samtidigt ska löner balanseras mot budgeten. Hur är den utmaningen, enligt dig?

”Det är viktigt att Lerum har löner i nivå som matchar liknande tjänster i vår region för att kunna rekrytera. Lön är en av de viktigaste komponenterna för de flesta när de söker nya tjänster”, uttrycker kommundirektören.

Lönen – en del av en helhet

Lerums kommun har fyra sektorer, eller förvaltningar som de ofta kallas i andra kommuner. Marie Blomqvist är chef för en av dem, stöd och omsorg.

Hon får ut 76 000 kronor i månadslön, och är med det den sektorchef som ligger lägst på löneskalan.

”Det är många olika delar att ta ställning till när man går in i ett nytt uppdrag, där lönen bara är en del”, skriver hon i ett mejl.

Hon är av uppfattningen att hennes lön ligger i nivå med liknande tjänster.

Är den rimlig tycker du, sett till ansvaret tjänsten medför?

”Den värderingen lämnar jag till andra att göra”, skriver hon.

Det skiljer 34 000 kronor i månadslön mellan henne och kommundirektören.

”Tjänsten som sektorschef för stöd och omsorg och som kommundirektör är två olika uppdrag och ansvarsområdena skiljer sig åt”, svarar hon om jämförelsen.

Nedan listar vi vad toppcheferna på Lerums kommun tjänar i månaden.

Observera att 2023 års löner inte var inlagda i kommunens lönesystem vid tidpunkten då tidningen begärde ut siffrorna, därför nämns här den lönesättning som var aktuell fram till och med årets lön.

Kommunala cheferna i Lerum som tjänar bäst

Gull-Britt Eide, kommundirektör

110 350 kronor i månaden.

Louise Ekdahl, sektorchef kommunledning och verksamhetsstöd

85 000 kronor i månaden.

Emma Kjernald, sektorchef samhällsbyggnad

77 000 kronor i månaden.

Ann Blom, sektorchef utbildning

81 950 kronor i månaden.

Marie Blomqvist, sektorchef stöd och omsorg

76 000 kronor i månaden.

Anders Zetterman, VD på kommunägda bolaget Lerum Energi AB

105 000 kronor i månaden.

LÄS MER:Hundratals invånare i Lerum protesterar när Västtrafik vill lägga ner bussar

LÄS MER:De tar över stafettpinnen som nya ägare till Solkatten

LÄS MER:Därför är Torarica i Lerum stängt: ”Var bortom räddning”

ANNONS