Sandras loppisfyndade inredning inspirerar tusentals

Bara ett år efter inflyttning står inredningsfotograferna på kö för att få plåta i Sandra Johanssons gula 30-talshus i Gråbo. Och följarskaran på Instagram växer stadigt.
– Jag tror att folk kan relatera till mig.

ANNONS

2021 bodde Sandra Johansson och Teodor Ljunggren i en tvåa i centrala Göteborg med sin nyfödda dotter, men drömde om ett färgglatt gammalt hus med snickarglädje och spröjs – i stil med Villa Villekulla.

– Jag har ju alltid känt mig som Pippi Långstrump, lite knasig och ganska stark. Hon är alltid min go-to när det kommer till inspiration, säger Sandra.

När den gula 30-talsvillan i Gråbo lades ut som förhandsobjekt på nätet, bestämde sig Sandra direkt – utan att ha sett priset. Det här huset, det skulle de ha. Kosta vad det kosta ville.

– Inte för att vi kände att det var vårt drömhus med spröjs och snickarglädje, utan för att det verkligen hade potential. För att vi skulle kunna göra det till vårt drömhus, inom vår budget.

ANNONS

Men fler föll för huset – och efter budgivningen satt hon som på nålar.

– När telefon ringde och mäklaren sa att vi vunnit, då var det glädjetårar.

Flyttlasset gick strax innan jul 2021.

– Tio minuter efter att vi fick nycklarna så stod vi och slet upp plastmattor på övervåningen. Vi kunde liksom inte hålla oss. Vi dök rakt in i renoveringen, på gott och på ont.

Totalrenoverade övervåningen

Övervåningen har paret nu totalrenoverat, och ändrat planlösningen från två rum och en kattvind till tre sovrum och ett badrum. Själva. Skrapat lim och slipat golv. Rivit väggar och platsbyggt garderober.

– Platsbygga en garderob, hur svårt kan det vara? Man googlar lite, kollar lite inspo-bilder och skissar lite. Och sedan så gör man det bara, säger Sandra och skrattar.

Att Teodor är rörläggare och varit snickarlärling underlättar, medger hon, men tvärtemot vad många tror står hon inte bredvid och pekar med hela handen.

– Jag har för stort kontrollbehov. Så vi har gjort precis lika mycket däruppe. Det har ofta varit han som tagit hand om vårt barn medan jag stått och grejat. Jag har lite större drivkraft än vad han har. Han behöver en spark upp ur soffan, haha.

På bottenvåningen har de målat och tapetserat om men, än så länge, inte renoverat mer än tv-rummet. Även här har de slitit upp golven för att blottlägga de gamla träplankorna.

– Folk tycker vi att vi är lite galna som river bort det här fina parkettgolvet. Men det är inte så bra när man har hundar, det ser för jäkligt ut. Och vi vill ha det här knarriga trägolvet.

Sandra fnyser åt personerna i husprogrammen på tv, som ojar sig över hur jobbigt det är att renovera medan de står och tittar på hantverkarna.

– Vi har levt i det. Vi har gått och lagt oss i sängen helt skitiga klockan två på natten, innan vi ska upp och jobba klockan sex på morgon igen. Inte orkat duscha, för att man vet att man kommer bli lika skitig dagen efter igen. Och man vet att ungen kommer 15 gånger den natten. DET är renovering. Så höll vi på i ett år.

Inspirerar i inredningsmagasin

Resultatet, och framförallt hur Sandra har inrett det, har inte gått obemärkt förbi. 5 000 personer har hittills hittat till hennes Instagramkonto där hon delar renoveringsresan, och skaran växer dagligen med minst 20 huvuden.

Nyligen publicerade Leva&Bo, ett Sveriges mest sålda veckomagasin, några av hennes bilder som inspiration. Tidningen var även på besök för ett par veckor sedan, för ett större framtida reportage.

– Det var en lång dag. De fotade hela huset, och allt skulle vara helt perfekt stylat. Jag dog nästan när de hade gått.

En av Allers tidningar vill komma och fotografera trädgården, och ytterligare en frilansfotograf har hört sig för. Snart ska även en tapettillverkare göra ett inspirationsreportage med fokus på barnrummet, där deras produkter pryder väggarna. Och det är just tvååriga dotterns Stellas blåmålade rum med knallrosa skåp och lekfulla detaljer som lockar flest.

– Jag har längtat hela mitt liv efter att få inreda ett barnrum, jag har vetat exakt hur det skulle se ut. Och nu fick jag gå all-in. Det ska vara vimplar och magiska skåp. Det ska vara som en liten sagovärld därinne. Det triggar det kreativa i mig, och jag hoppas att det gör det hos min dotter också.

Inreder med loppisfynd

Att Sandra och Teodor gjort det mesta själva, med en jämförelsevis överkomlig budget, tror hon inspirerar många, liksom den hemtrevliga, hemgjorda och till stora delar loppisfyndade inredningen.

– Jag skriver ofta ut priser när jag loppisfyndat. Folk uppskattar det jättemycket när jag lägger ut att den här jättefina vasen, den har jag köpt för tio spänn. De kan nog relatera mycket till det, de känner ”vad fint, så kan jag också få det”.

Först nu känner familjen att de börjat landa, både i Gråbo och i det gula huset.

– Nu trivs vi så bra med att bo i hus att vi inte kan tänka oss att bo i lägenhet igen. Men vi är också unga och har mycket energi som vi behöver göra av med. Ibland undrar vi vad vi ska göra när projekten tar slut, säger Sandra.

Risken är dock inte överhängande. Taket måste bytas. Köket renoveras, helst med återbruk. Och under parketten i vardagsrummet väntar ju ännu ett knarrigt trägolv.

Villan i Gråbo delar Sandra också med Björn och Marley, båda av rasen chow chow.
Villan i Gråbo delar Sandra också med Björn och Marley, båda av rasen chow chow. Bild: Rebecca Hådell

Sandra Johansson

Ålder: 28 år.

Bor: I Aggetorp i Gråbo.

Familj: Sambon Teodor och tvååriga dottern Stella. Två hundar av rasen chow chow, Marley och Björn.

Yrke: AD-assistent på en reklambyrå i Borås.

Instagramkonto: @sandraserafia

LÄS MER:Två mäklarfirmor slåss om att få sälja storslagna landmärket

LÄS MER:Daniel från Lerum byggde unik koja – sa upp sig från jobbet

LÄS MER:Nääs slott hoppas på nationella och internationella hotellgäster – är nya medlemmar i STF

ANNONS