Sjukdom stoppade Åsa Fång – gläds åt ny chans på årets julkonsert

Ett sus av besvikelse gick genom publiken när sjukdom stoppade Åsa Fång från att sjunga på förra årets julkonsert i Dergårdsteatern. Den meriterade artisten från Lerum var snabb att tacka ja när det dök upp en ny chans. Hon finns med i den andra upplagan av Hemvändarna.

ANNONS
|

Vintern känns avlägsen när september fört med sig en ljummen sensommarvärme, men planeringen inför julkonserten Hemvändarna är i full gång. Under fjolårets premiär drog de två föreställningarna fulla hus i Dergårdsteatern. I december är det dags igen.

Precis som namnet avslöjar har artisterna sina rötter i Lerum. Förra årets stora dragplåster skulle ha blivit Åsa Fång, som efter uppväxten i Lerum och Floda slagit igenom som sångare, skådespelare och musikalartist. På grund av sjukdom tvingades hon dock med kort varsel kasta in handduken.

– Jag minns tydligt från första konserten att det gick en suck genom publiken när jag berättade att Åsa inte kunde vara med. Sen blev de nöjda och glada ändå, säger producenten och konferencieren Jacob Andréas.

ANNONS

Förbereder vitaminbomb

Åsa Fång blir rörd när hon får höra om publikens reaktion.

– Jag var verkligen ledsen att jag inte kunde vara med. Idén med Hemvändarna är så bra och jag hade verkligen sett fram emot det, men jag var vrålförkyld och fick inte fram någon röst. Det gick inte att sjunga helt enkelt, säger hon.

I år ska hon bekämpa virushärdarna.

– Jag ska stoppa i mig alla vitaminer jag kommer åt för att hålla mig frisk.

Under sin 30-åriga karriär har Åsa Fång bland annat uppträtt på Malmö Opera, Göta Lejon i Stockholm och Göteborgsoperan, men Dergårdsteatern står fortfarande högt i kurs.

– Publiken ser bra, du når publiken bra från scenen och för mig är det självklart många minnen, säger Åsa Fång, som på 80-talet spelade teater och flera gymnasiecabareter i salongen.

Nytt steppnummer

Liksom förra året kombinerar Jacob Andreás rollerna som konferencier och artist. Han har deltagit i de flesta av Göteborgsoperans stora produktioner de senaste åren och i Hemvändarna uppträder han bland annat med en låt från Galenskaparna.

– Jag sätter på mig steppskorna igen och kör ”Min ständiga julklapp”. Jag tyckte själv att det var roligt förra året och tror det var uppskattat av publiken också. Det blir lite nytt och några favoriter i repris, säger han.

De övriga solisterna är saxofonisten Mikael Högdahl, till vardags lärare på Kulturskolan i Lerum, samt sångaren Lova Carlson, tidigare elev på Dergårdsgymnasiet.

– Vi som hållit på ett tag vill pusha för nya begåvningar. Jag hörde Lova sjunga Adele och tänkte att ”henne vill vi ha med”, säger Jacob Andreás.

Hemvändarna

Bakgrund: Musikalartisten Jacob Andréas och musikern Lasse Lindberg är initiativtagare till Hemvändarna, en julkonsert med artister som har sina rötter i Lerum. Hemvändarna hade premiär 2022 och i december väntar den andra upplagan.

Solister: Åsa Fång (sång), Jacob Andreás (sång), Lova Carlson (sång) och Mikael Högdahl (saxofon).

Band: Mikael Backegårdh, Björn Fryklund, Mikael Högdahl och Lasse Lindberg under ledning av kapellmästare Mats Sköldberg.

Körer: Motettkören och Vox från Lerums församling medverkar med ett 40-tal sångare under ledning av Helena Granmo och Yvonne Carlsson.

När och var: Den 4 och 5 och december på Dergårdsetatern.

LÄS MER:Johan Hwatz från Gråbo gör musikal om Hundraåringen

LÄS MER:Historiskt avtal – kraftledningarna i Gråbo leds om

LÄS MER:Hon ska utsmycka Torpskolans nya idrottshall

ANNONS