Skärpt straff efter att en man släpades in i en bil i Alingsås och släpptes i Floda

Hovrätten skärper straffet för gärningsmännen som drog in en man i en bil i Alingsås och släppte honom i Floda. Den högre instansen dömer tre unga män för olaga frihetsberövande med fängelse eller ungdomsvård som påföljd.

ANNONS
|

Det var förra sommaren som en man mot sin vilja togs med i en bil i Alingsås och släpptes i Floda.

– Flera personer ska ha tvingat in mannen i bilen. Man har använt våld. Enligt personerna som har bevittnat detta är det uppenbart att det har skett mot hans vilja. I nuläget har vi en sökinsats i området och på anslutande vägar, sa Anna Göransson, polisens presstalesperson, till Alingsås Tidning efter händelsen.

Det ska ha handlat om en narkotikauppgörelse.

Efter att ha gått igenom vittnesuppgifter och filmat material finner hovrätten likt tingsrätten att det är klarlagt att flera personer tvingade in Alingsåsbon i baksätet på en bil, som därefter omedelbart lämnade platsen.

ANNONS

Från Alingsås via Tollered till Floda

I domslutet står det: ”I fråga om påstått frihetsberövande anser hovrätten, huvudsakligen utifrån innehållet i telefonanalyserna, att det är klarlagt att bilen färdades från Alingsås via Tollered till Floda. Det saknas visserligen utredning om vad som skedde i bilen. Med beaktande av att NN tvingades in i bilen kan dock ingen annan rimlig slutsats dras än att NN därefter var berövad sin frihet åtminstone fram till bilens första stopp, vilket utifrån en försiktig tolkning av telefonanalyserna inte kan ha varit tidigare än vid Tollered.”

I förundersökningsprotokollet tar polisen upp en konversation när en av gärningsmännen får frågan ”är du inte med han?” och svarar:

– Inte nu, vi droppa han i Floda.

I tingsrätten dömdes en man för olaga tvång, grovt egenmäktigt förfarande och flera fall av narkotikabrott. Ytterligare två gärningsmän dömdes för olaga tvång, och en av dem dessutom för grovt egenmäktigt förfarande.

Alingsås tingsrätts dom överklagades av åklagaren, som i första hand ville att fyra av de inblandade skulle dömas för människorov.

Fängelsestraff för två män

Nu har hovrätten meddelat sin dom. Och två av gärningsmännen fick hårdare straff i den högre instansen.

En av männen döms nu för olaga frihetsberövande istället för olaga tvång, och påföljden blir fängelse i ett år istället för skyddstillsyn

En annan man döms för olaga frihetsberövande istället för olaga tvång och egenmäktigt förfarande istället för grovt egenmäktigt förfarande. Han döms också för flera narkotikabrott. Även för honom blir straffet fängelse i ett år istället för skyddstillsyn.

En tredje man, som är i övre tonåren, fick i tingsrätten påföljden fyra månaders fängelse men den högre instansen beslutar att den istället ska vara fyra månaders sluten ungdomsvård. Han döms för olaga frihetsberövande i stället för olaga tvång och egenmäktigt förfarande istället för grovt egenmäktigt förfarande.

I tingsrätten frikändes tre personer, en kvinna och två män, och dessa frikännanden fastställdes i hovrätten.

LÄS MER:Man döms för inbrott i äldreboende och lägenheter

LÄS MER:Polisen: Tre bilinbrott under en natt – bildelar stulna

LÄS MER:Hovrätten fastställer dom mot pengakurirer

ANNONS