Snart ska nya bostadsområdet i Bäckamaden växa fram

Just nu byggs infrastrukturen för det kommande nya bostadsområdet i Bäckamaden ut. Sent på våren nästa år påbörjas byggnation av de 210 bostäderna.

ANNONS

Arbetet vid Bäckamaden i centrala Gråbo är i full gång. Just nu bygger Lerums kommun vägar, gång- och cykelvägar, ledningar och dammar i området.

Varför dammar?

– Det är dels för dagvatten och dels som en kompensationsåtgärd för grodornas fortlevnad, det är länsstyrelsen som kräver det för att vi bygger på jordbruksmark, svarar Kalle Claesson, Lerums kommun.

Efter att infrastrukturen har byggts ut ska bostäderna börja byggas. Totalt är det 210 nya hushåll som ska växa fram i det nya bostadsområdet.

Bostadsbyggare är Boklok, GBJ Bygg och en privat markägare. Och det är Boklok som ska börja bygga sina bostäder först, detta kommer ske i slutet av våren 2024.

ANNONS

– Efter 18 månader ska första etappen var färdigbyggd, säger Mahmood Salih, projektledare från Lerums kommun.

Han konstaterar att det är ekonomiskt tuffa tider just nu.

– Men förhoppningsvis är det betydligt bättre nästa år, säger han och fortsätter:

– Och det här området kommer ligga bra, nära Gråbo torg och det är också nära till Lerum och Göteborg.

Nya parkområden

De nya bostäderna ska byggas i form av både hyres- och bostadsrätter. Och det kommer bli flerbostadshus, radhus och parhus med lummiga uteplatser och parkområden.

Det ska också byggas en helt ny förskola i kommunal regi.

En glad dag

I fredags eftermiddags var det dags för ett formellt första spadtag. Innan dess höll Arne Molander (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, tal.

– Det är en glädjens dag när vi nu tar ett steg i projektet och sätter spaden i marken för det nya bostadsområdet i Bäckamaden, sa han.

Han konstaterade att ett nytt Gråbo har växt fram efter att Hjällsnässkolan brann. Sedan dess har både nya skolor och en mängd nya bostäder byggts.

– Och nu kommer Gråbo att växa ytterligare, sa Arne Molander.

LÄS MER:Byggstart för kritiserat bostadsområde i Bäckamaden

LÄS MER:Vändningen: Ny förskola blir kommunägd

LÄS MER:Elskåpen i Lerum blev snyggare med vinnande fotografier

ANNONS