Sverigeunik svampodling stänger för gott

Under helgen plockades den sista svampen på Göteborgssvamp på Hedefors bruk. Nu stänger Lerumsföretaget för gott.
– Det är motvilligt, men det går inte med de här växelkurserna, säger ägaren Jesper Olsson.

ANNONS
|

I åtta år har Göteborgssvamp, namnet till trots, huserat i en lagerlokal på Hedefors bruk i Lerum. Företaget driver en av Sveriges få svampodlingar – och har varit ensamma om att erbjuda både självplock och vit portabello.

Nu kommer det dock inte ploppa upp fler svampar ur jorden. I lördags hade ägaren Jesper Olsson öppet för privatkunder för sista gången.

– Det som inte såldes där gick ut till butikerna. Så nu är det verkligen tomt och stängt, säger han.

Euron för dyr

De senaste åren har företaget kämpat med postpandemiska köpvanor och drivmedelspriser. Det största problemet är dock den kraftigt försvagade kronan, menar Jesper Olsson, som importerar råvaror från Europa. När han tog över företaget kostade euron mindre än nio kronor. Idag ligger prislappen på närmare tolv.

ANNONS

Att leverantörerna dessutom höjde priserna vid årsskiftet, innebär att råvarorna blivit nästan 20 procent dyrare. En kostnad Jesper Olsson inte kan få tillbaka från sina egna kunder, främst grossister och livsmedelsbutiker.

– Jag kände att det började nå smärtgränsen. Kunderna går över på importerat istället. Och tappar vi kunderna, finns det inget att jobba med.

”Äts upp av prisökningarna”

Försäljningen till privatpersoner har däremot fått ett uppsving på senare tid.

– Det har gått fantastiskt. Men det är ändå bara tio procent av omsättningen.

Enligt kalkylen Jesper Olsson gjorde i juli hade den totala försäljningen behövt öka med 25 till 30 procent för att företaget ska gå runt.

– Men då är det fortfarande så att jag själv kan ta ut en lön som en halv spårvagnschaufför, säger han skämtsamt och fortsätter:

– Allt äts upp av prisökningarna och kronas försvagning. Det är ju den som är problemet. Alla som importerar någonting tar stryk, och vi är otroligt importberoende i Sverige.

Lokal och anställda uppsagda

Sedan nedläggningsbeskedet har Jesper Olsson fått flera oroliga samtal från sina få kollegor i branschen.

– Deras bild är densamma. Skillnaden är att vi hyrt våra lokaler, de sitter på egna gårdar, så de har inte samma problem med den kostnaden.

Lokalen är nu uppsagd, liksom de fem deltidsanställda på svampföretaget.

Hur känns det att behöva stänga?

– Å ena sidan känns det vemodigt. Det är otroligt mycket energi som gått in i detta. Men samtidigt så är det skönt. Det är lite som ett åskmoln som lättar, helt plötsligt kan man lyfta blicken och se sig om efter något annat.

LÄS MER:Sverigeunik svampodling huserar på Hedefors bruk

LÄS MER:Startar spanskinspirerat smörrebrödskafé – i Floda

LÄS MER:Blomsterregn över nya ägarna när Torarica hade premiär

ANNONS