Efter 40 års efterforskning – nu ger hon ut bok om Säveån

Ringlande genom kommunen sätter Säveån sin klara prägel på Lerums geografi, men få Lerumsbor känner till åns betydelse. Det vill Birgitta Waldenborg ändra på i sin nya bok ”I Kungsådrans spår”, där hon tar med läsarna på en flera hundra år lång historia.

ANNONS
LocationLerum|

Från ände till ände är Säveån 130 kilometer lång från starten i Vänga, norr om Borås, till mynningen i Göta älv. I Lerums kommun går det att följa ån från sjön Mjörn i nordost, via Floda och Stenkullen till Lerum och sjön Aspen i sydväst – och det är historien kring den här sträckan som är ämnet i Birgitta Waldeborgs bok.

– Det bor cirka 40 000 människor i den här kommunen men ingen vet någonting om alla kvarnar, sågar och industrier som finns dokumenterade från 1400-talet och framåt. Det förvånar mig att folk inte är nyfikna och det är det jag försöker att väcka nu, säger den 84-åriga Stenkullenbon.

ANNONS

Startade lokalhistoriskt arkiv

Själv började hon intressera sig för lokalhistoria för 40-talet år sedan. På förfrågan från Lerums kommun startade hon ett lokalhistoriskt arkiv 1983 och två år senare grundade hon Hillefors Grynkvarns Museiförening, där hon fortfarande är medlem.

Under decenniernas lopp har hon samlat information och hållit historiska föredrag, men det krävdes ett par sparkar i baken från personer i omgivningen innan hon tog tag i saken och skrev en bok.

– Från början blev det alldeles för mycket om varje sak och då blir det lite tråkigt, tycker jag, för då orkar folk inte läsa.

Boken ger en överblick

I den slutgiltiga versionen ger hon istället en kort överblick om allt från kända landmärken som Nääs slott och Nääs Fabriker, till doldisar som Britanniafabriken och milstenen i Stenkullen. Tanken är att till exempel vandrare längs Gotaleden ska kunna ha den som en guidebok.

– Och vill du veta mer går det att komma och dyka ner i det lokalhistoriska arkivet.

Vad tycker du själv är mest intressant?

– Gamlebo Kullen, som är Sveriges äldsta mekaniska spinneri, det startade 1795 och är oerhört intressant. De som startade bomullsspinneriet lät försäkra hela fabriken och alla handlingar finns kvar i Brandstodsbolaget i Stockholm. Där står det hur husen är uppbyggda, vad de var klädda med, vad de har för färg, hur de ser ut inuti, hur trapporna bygga, vad taken är täckta med, om det finns kakelugnar, det står precis allt och det är fantastiskt.

Den 6 maj finns Birgitta Waldenborg på plats i Hillefors Grynkvarn för att presentera sin bok och den finns bland annat till försäljning på Akademibokandeln i Lerum. Redan nu har hon gett sig i kast med nästa lokalhistoriska projekt.

– Jag håller på nästa bok nu, om sommarnöjerna längs Aspens södra strand, villorna från 1870 till 1920. Där finns mycket att hämta.

Birgitta Waldenborg

Ålder: 84 år.

Bor: I Stenkullen.

Bakgrund: Utbildad byggnadsantikvarie och textildesigner. Startade det lokalhistoriska arkivet i Lerum 1983 efter en förfrågan från Lerums kommun. 1985 grundade Birgitta sedan Hillefors Grynkvarns Museiförening, där hon fortfarande är medlem.

Aktuell: Med sin första bok, ”I Kungsådrans spår”, om Säveåns historia i Lerums kommun.

Birgitta om bokens titel: ”Den kommer från vår äldsta skrift som finns i riksarkivet i Stockholm. Skriften är från 1280 och det är Västgötalagen, en av våra landskapslagar, och där står det ”Säveåa är en Kongsådra”. Med det menas att kungen hade rättigheter till allt strömmande vatten.”

LÄS MER:Få motion och rekreation med årets Naturpass

LÄS MER:Trots framgångarna – Mugwort BBQ Shack i Gråbo flyttar

LÄS MER:Satsning på filmturism i Leriwood

ANNONS