Folkfest på Kåhögs gård – när korna släpptes ut

Korna på Kåhögs gård i Partille har längtat efter att få komma ut i hagen och över 10 000 hade längtat att få se dem ta vårens första skutt. Årets kosläpp blev en succé och lockade långväga besökare. En av de som åkt långt för att se kossorna gotta sig var mjölkfantasten Rolle Johannesson, som älskar den vita drycken så mycket att han tatuerat in en ko på sin arm.
– Jag är löjligt kär i mjölk. Jag dricker inget annat, säger han.

ANNONS
|

Vid klockan 10 på lördagen öppnade Kåhögs gård upp för de besökare som ville kika på när det vankades kosläpp.

Klockan 11 skulle 75 kossor släppas ut på grönbete och när vår reporter anlände till platsen var stämningen relativt lugn. Där och då var det svårt att förstå att över 10 000 personer skulle droppa in på området den närmaste timmen.

Några av fälten i anslutning till gården fick agera gigantiska parkeringsplatser, men Patrik och Linnea Ceder från Torslanda tog med treåriga dottern Alice på cykeln.

– Vi visste inte riktigt vad vi kunde vänta oss trafikmässigt, så vi tänkte att det var bäst att ställa bilen och ta cykeln, säger Patrik.

ANNONS

Familjens första kosläpp

Det var första gången familjen var med på ett kosläpp.

– Vi har aldrig varit på ett kosläpp förut. Nu är Alice tillräckligt stor och mer självständig. Dessutom är väldigt djurintresserad, förklarar Linnea.

När det var dags för själva släppet rusade de första korna ut i en rasande fart. Det skuttades, gnabbades och råmades så det stod härliga till. I bakgrunden hördes publikens applåder, jubel och skratt.

Mot ett av stängslen stod Rolle Johannesson från Hönö och betraktade skådespelet i hagen med förtjusning. Vänstra överarmen pryds av en kotatuering.

– Barnen tyckte väl att jag kunde ha en döskalle eller något, men de var slut, säger han.

Rolle älskar mjölk

Rolle berättar att han är på plats för att hylla de djur som producerar hans favoritdryck.

– Kossor är mina djur. Jag är löjligt kär i mjölk. Jag dricker inget annat, möjligtvis oboy, men där är ju mjölken med.

Rolles kärlek till mjölk har han att tacka sin farmor för.

– Det började när farmor tog hem en fyraliters mjölkanna när jag var liten. Jag la mig i något dike med den och drack upp allting. Sen dess har det varit kört, säger han.

När Partille Tidning pratade med bonden Linn Börjesson dagen innan kosläppet tippade hon att det var den ivriga kon Bella som skulle springa ut först, men situationen måste nog granskas i målfoto.

– Jag vet inte om hon var först, men hon var i täten helt klart.

Hur tycker du att det har gått?

– Det har gått jättebra. Det enda som sticker ut är väl att det var en ko som inte ville springa ut, men när hon tittade tillbaka och insåg att inga var kvar inne så satte hon fart. Vid halv elva trodde jag också att det inte skulle bli så mycket folk, men de blev det ju till slut. Det känns som att det kan vara ett nytt rekord!

Hur kommer korna att må när de går och lägger sig ikväll?

– Det kommer vara jättetrötta när vi tar in dem och några kommer nog ha lite träningsvärk imorgon.

LÄS MER:Misstanken: Drograttfull vinglade på E20 i Lerum – med krossad vindruta

LÄS MER:Vårdpersonal ordnar Melloturné för äldre: ”Glitter och glamour”

LÄS MER:Mystiskt vägarbete i Floda förbryllar – detta händer

ANNONS