Här spelas SVT-serien Familjen Andersson in i Lerums centrum

Under onsdagen syntes skådespelare och filmarbetare i Lerums centrum och vid Kaffedoppet. Innanför konditoriets dörrar var kameror riggade och inspelningen av SVT:s nya komediserie Familjen Andersson pågick för fullt.
– Det är kul för hela Lerum, säger Kaffedoppets ägare Sandra Fasth.

ANNONS
|

Förmiddagssolen lyser starkt på himlen och utanför Kaffedoppet och Solkatten går filmarbetare med varselväst och pratar i sina walkie talkies.

På gatan står skyltar utplacerade med uppmaningen att filminspelningen pågår.

Enligt en av filmarbetarna på plats har de nyss spelat in första scenen inne på Kaffedoppet och ska snart påbörja filmning av ytterligare en scen. Kikar man in genom fönstren står kameror uppställda i kaféet och vid bordet sitter, vad som kan antas vara, statister och väntar på sin tur i kamerans rampljus.

”Kul för hela Lerum”

Kaféägaren Sandra Fasth säger till LT att det känns kul att Kaffedoppet återigen får bli miljö för en film. Det är nämligen tredje filminspelningen på kaféet.

ANNONS

– Det är väl jätteroligt att de använder mina mysiga lokaler. De har ju spelat in både förra Familjen Andersson och Zebrarummet här och nu blir det även denna. Det är kul för hela Lerum tänker jag.

Då låter det som att du är lite rutinerad. Hur förbereder man sig inför något sådant här?

– De sköter i stort sig själva så jag låste upp dörren vid 06.00 i morse. Sedan har vi bakat lite extra så hyllorna ser välfyllda ut och putsat fönstren, säger hon med ett skratt.

Jag kikade in genom fönstren i förmiddags och såg personal bakom disken. Men då är det inte ni som är med?

– Vi har faktiskt inte fått frågan. En kille på plats sa att vi fick stanna kvar och titta om vi bara var tysta. Jag har varit med några gånger och det är kul att se hur det går till, att en scen kan ta så lång tid och hur mycket det är att tänka på.

Sandra Fasth, ägare av Kaffedoppet i Lerum meddelar sina följare på Facebook att kaféet håller stängt på grund av filminspelningen.
Sandra Fasth, ägare av Kaffedoppet i Lerum meddelar sina följare på Facebook att kaféet håller stängt på grund av filminspelningen. Bild: Privat

LT har tidigare skrivit om serien som bygger på de välkända Sune-böckerna som författades av Sören Olsson och Anders Jacobsson på 80-talet. Under våren kommer serien spelas in på flera platser i Lerum där bland annat Kaffedoppet, Sune-familjens hus i Aspenäs och utsidan av kommunhuset kommer synas. Även restaurangerna Brasseriet Stationen och Piano kommer vara med i serien.

– Vi behövde en studio, vi behövde en liten stad, och att vara nära Göteborg, så Lerum och Jonsered blev en sån sweet spot, sa platschef David Coster till Lerums Tidning i en tidigare intervju.

LÄS MER:Helene tog aprils bästa bild: ”Fotar ganska mycket”

LÄS MER:Tors liv blir film – visar glädjen, kärleken och sorgen

LÄS MER:Quislings sista dagar spelas in på Nääs slott i Floda

ANNONS