Hon är med och arrangerar Göteborgs 400-årsfirande

Hon är med och arrangerar Göteborgs 400-årsfirandeUnder tre år har Lerumsbon och kommunikationsstrategen Therése Looström varit med och planerat Göteborgs 400-årsjubileum. Nu till helgen drar firandet i gång och startskottet är en stor jubileumsfestival på Hisingen. – Det är en folkfest, säger Therése.

ANNONS
|

Vid Frihamnen i Göteborg råder det full aktivitet denna soliga tisdagseftermiddag. Hjullastare och västklädda funktionärer rör sig inne på jubileumsfestivalens område och det byggs scener, hissas upp strålkastare och byggs informationstält.

Här kommer det till helgen, med start på fredag, bjudas på musik och kultur från tre olika scener. I ett cirkustält kommer besökare kunna ta del av fransk nycirkus och på området kommer det finnas matstånd och mycket mer.

– Det är en enorm aktivitet som råder utöver det som händer på scenerna. Det kommer vara allt från höghöjdsbana och klättervägg till eget musikskapande och högläsning för barn. Det finns mer än 30 olika aktiviteter att prova på, berättar Therése Looström, kommunikationsstrateg på Göteborg & Co, som är en del av Göteborgs stad.

ANNONS

På området, som är lika stort som elva fotbollsplaner, har ett gigantiskt blått tält satts upp. Här ryms, förutom den stora scenen, mellan 12-13 000 besökare.

– Lika mycket folk som Scandinavium rymmer, säger Therése.

Jubileet – både stadsutveckling och fest

Uppvuxen i Floda, men nu bosatt i centrala Lerum, har Therése jobbat på Göteborg & Co. i 20 år. Hon har varit med och arrangerat evenemang som Kulturkalaset, Vetenskapsfestivalen, Gothenburg Green World och European Choir Games.

– Jag har jobbat med många stora evenemang och det är väldigt roligt och härligt att jobba med, säger hon.

Men detta måste ändå vara det största?

– Detta är stort på många olika sätt! Det är Göteborgs 400-årsjubileum, vilket är mycket mer än ett firande, det är ett stadsutvecklingsprojekt.

Therese berättar att redan tidigt 2009 fick Göteborg & Co. i uppdrag att planera och arrangera stadens kommande 400-årsjubileum. Tanken var att se jubileet som en milstolpe för att utveckla staden.

– En utgångspunkt blev att stadens invånare skulle få vara med och bestämma. Så 2010 började man med en gigantisk idéinsamling runt om i staden där man frågade göteborgarna hur man kunde göra deras stad till en bättre plats.

Göteborgarnas idéer och initiativ resulterade i tre teman som Göteborgs stad har strävat mot när man på senare år har utvecklat staden. Temat om att vara nära vatten exemplifieras bland annat i det nya hamnbadet i Jubileumsparken som invigs under helgen.

– En drivkraft för mig i mitt jobb är att allting grundar sig på göteborgarnas egna förslag och framtidsdrömmar. Jag är stolt över att få vara en del av det. Vi har jobbat systematiskt med samverkan i över tio år och nu måste vi fira den här utvecklingen, säger Therése.

Tre månader med firande

På fredag drar alltså festligheterna i gång och efter det väntar tre månader med jubileumsaktiviteter runt om i Göteborg ända till finalhelgen i början av september.

Therése ser själv fram emot rivstarten av firandet som hon beskriver som en folkfest:

– Det fina med Jubileumsfestivalen är att det är en stor folkfest, som dessutom är gratis och öppen för alla. Det är som en stor present som staden ger sina invånare och besökare.

Hur många besökare räknar ni med?

– Vi räknar med väldigt många. Och vi uppmanar folk att komma i god tid om man har något speciellt på programmet man vill se. Det kan också vara bra att ta med sig en vattenflaska nu när det ska bli så varmt. Det kommer finnas vattenkranar utplacerade.

Fram tills dess är det dock gasen i botten för Therése och hennes kommunikationsteam.

– Vi laddar upp med att jobba väldigt mycket nu men vi försöker också ta hand om varandra, äta bra och vila.

Festivalen är kändistät och besökas av självaste kungaparet på söndag. Även artister som Danny Saucedo och First Aid Kit, stjärnduon Hooja och Göteborgs Symfoniker står på scen. Therése kommer givetvis vara på plats.

– Jag kommer att försöka täcka in så mycket som möjligt. Jag gillar musik och dans. Sedan vill jag jättegärna testa på höghöjdsbanan, gå till spådamen och undersöka den där catwalken där det ständigt regnar.

Hur känns det nu med bara dagar kvar?

– Det är pirrigt! Och det känns jättehärligt att vi äntligen är här. Nu ska vi få fira allt det som har åstadkommits över tio års tid och som kommer att lämna avtryck långt in i framtiden. Det känns historiskt!

Therése Looström

Ålder: 52.

Bor: I Radhus i centrala Lerum.

Yrke: Kommunikationsstrateg på Göteborg & Co.

Ser mest fram emot under 400-årsfirandet:

– Musiken, människorna och maten. Jag ser också fram emot hela sommaren. Då ska jag fortsätta upptäcka Göteborg, gå på guidade turer och besöka så många jubileumsaktiviteter jag hinner.

LÄS MER:Klart: Hundar tillåts på flera kommunala badplatser

LÄS MER:Inga-Lisa Adler får gården utanför Gråbo att blomstra

LÄS MER:Butik på Nääs fabriker byter ägare – och namn

ANNONS